Belföld

Árvíz: elkezdődött a visszaszámlálás

Verőce - árvíz (verőce)
Verőce - árvíz (verőce)

Vasárnap éjjel, hétfő hajnalban tetőzik a Duna Budapesten. Orbán meghosszabbította a vészhelyzetet és kolbászt ebédelt. Percről percre.

Minden az árvízről

Ide kattintson!

23.27 “Csak a pereces hiányzik”

23.11 A parlament hétfőn dönthet a veszélyhelyzet meghosszabbításáról

A döntésre azért van szükség, mert a budapesti árvíz levonulásához hét-nyolc napra lesz szükség. Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője az Árvízvédelmi Rádiónak azt mondta, ha hétfőn reggel megérkezik a parlamenthez a kormánynak az árvízvédelmi veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslata, akkor a Fidesz-frakció a házbizottság ülésén kezdeményezni fogja, hogy azt soron kívül tárgyalja a Ház.

22.57 A vízállás Budapestnél

891 centiméter.

22.53 Budapesten továbbra is várják az önkénteseket.

Térképek kicsit lejjebb.

22.38 A budapesti Árpád Fejedelem útja egy részét lezárták

A Tímár utcánál még mindig súlyos a helyzet.

22.36 Újabb hivatásos mentőcsoportok indultak segíteni

A katasztrófavédelem írja:

A nap folyamán Fejér megyébe Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, Tolnába Hajdú-Bihar, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, míg Komárom-Esztergomba Csongrád megyéből indultak hivatásos tűzoltókból álló megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportok, hogy a védekezési munkálatokban segítsenek.

22.05 Széchenyi rakpart, Budapest

Fotó: MTI

21.58 Hat halálos áldozat van Ausztriában

Holtan találtak meg vasárnap Ausztriában egy fiatal nőt, aki egy héttel ezelőtt tűnt el az áradások idején. Ezzel hatra emelkedett az árvíz megerősített halálos áldozatainak száma Ausztriában.

A 23 éves nő holttestére Neualm bei Hallennél, a Salzach folyóban talált rá egy járókelő. A nő egy másik fiatal nővel együtt egy gépkocsiban utazott, amikor előző vasárnap egy sárlavina belesodorta őket egy megáradt patakba Taxenbach mellett, Salzburg tartományban. Mindketten ki tudták szabadítani magukat az autóból, de csak egyikük menekült meg végül.

Továbbra sem találnak egy ötven év körüli férfit, aki szintén Taxenbachnál tűnt el a múlt vasárnap. Őt a traktorjával együtt sodorta bele egy megáradt patakba egy sárlavina.

21.43 Megerősítették az I. kerület kritikus részeit

Elkészült a fővárosban az I. kerület kritikus részének, a Batthyány tér és a Lánchíd közötti szakasznak a megerősítése. A rakparti mellvédfalnál több ezer homokzsákot helyezett el több száz önkéntes, a polgárőrség, a kerületi közterület-felügyelet és az önkormányzati képviselők, és megakadályozták az összes szivárgást.

21.42 Eddig csaknem 600 embert kellett kitelepíteni Pest megyében

Mindössze három embert kellett hatósági segítséggel kitelepíteni. Pest megyében eddig 3,8 millió homokzsákot építettek a gátakba, legutóbb 2006-ban összesen 700 ezerre volt szükség az egész országban

21.41 Még egy térkép a segítőknek


Árvíz 2013. – Segít(s)ünk! nagyobb térképen való megjelenítése

21.36 Áttörte a víz a csónakházat

a Tímár utcánál – írják a Facebookon.

21.33 Segítene? Ide menjen!


Árvíz 2013 Összefogás nagyobb térképen való megjelenítése

21.26 Az 1-es villamost ajánlják

A BKK frissít:

A H5-ös hévek Szentendre/Békásmegyer és a Szentlélek tér között járnak. Szentlélek tér és Batthyány tér között nem jár a hév! A kiesett szakasz pótlására sajnos jelenleg nincs lehetőség. Helyette a sűrűbben, 7-8 percenként közlekedő 1-es villamost ajánljuk, majd a belváros felé az M3-as metrót.

A 160-260-as autóbuszok külső végállomásaikról az Árpád hídon át az Árpád híd M-ig járnak.

A 86-os autóbuszok két szakaszon, megosztva közlekednek:
Déli szakasz: Újbudáról a Clark Ádám tér – Alagúton keresztül a Széll Kálmán térre, másrészt
Északi szakasz: Óbuda, Bogdáni úttól Árpád híd M-ig, természetesen az Árpád hídon át.

A 17-es villamosok vonalán autóbuszok is közlekednek, sűrítve azt.

A 9-es buszok is elkerülik az Árpád fejedelm út környékét és a Margit hidat, valamint a Szent István körutat. Óbuda, Bogdáni út és a Deák Ferenc tér között terelve, a Bajcsy-Zsilinszky úton, majd a Váci úton közlekednek és az Árpád hídon át.

Az M2-H5 pótlóbusz nem tud közlekedni, ezért az összes járművét a 86-os sűrítésére irányítottuk át.

TOVÁBBRA IS ELSŐSORBAN A METRÓKAT ÉS A VILLAMOSOKAT AJÁNLJUK, KIEMELTEN A 4-ES, 6-OS, ÓBUDÁN A 17-ES, A SZÉLL KÁLMÁN TÉRTŐL DÉLRE PEDIG A 18-AS, 19-ES ÉS 41-ES VILLAMOSOKAT.

21.18 Pillantás a gáton

Fotó: Facebook/Együtt 2014 Mozgalom

21.04 Ennyit a HÉV-ről

A BKK írja:

A H5-ös hévek Szentendre/Békásmegyer felől csak a Szentlélek térig járnak. Szentlélek tér és Batthyány tér között nem jár a hév! A kiesett szakasz pótlására sajnos jelenleg nincs lehetőség. Utasainknak a sűrűbben, 7-8 percenként közlekedő 1-es villamost ajánljuk.

A 160-260-as autóbuszok Bécsi út – Árpád híd M között járnak csak.

A 86-os autóbuszok két szakaszon, megosztva közlekednek:
– egyrészt Újbudáról a Clark Ádám tér – Alagúton keresztül a Széll Kálmán térre,
– másrészt Óbudáról a Bogdáni úton át az Árpád híd M-ig.

A 17-es villamosok vonalán autóbuszok is közlekednek, sűrítve azt.

21.01 A vízállás Budapestnél

891 centiméter.

20.59 Kitelepítették a máltai szeretetszolgálat budapesti idősotthonát

A Bem rakparti épületben a többi között a szeretetszolgálat egyik idősellátó intézménye működik, az első emeleti otthonban hetvenhat idős ember él. A központba behívták az intézmény szabadnapos dolgozóit is, akik egy óra alatt felkészítették az idős embereket az otthon elhagyására.

A kiköltöztetést két ütemben hajtották végre, először tizenhat idős embert vittek át a szeretetszolgálat egy másik intézményébe.

20.42 Nagymarosnál tetőzik a Duna

A dunai árhullám jelenleg Nagymaros térségében tetőzik. Budapesten várhatóan vasárnap este, 890-892 centiméteres vízállással fog tetőzni a folyó, a legutóbb 890 centimétert mértek. Az árhullám szintje Budapest felett mindenhol meghaladta a valaha mért legmagasabb vízállás értékét, és várhatóan Budapest alatt is lesznek majd olyan szakaszok, ahol megdől a valaha mért legmagasabb érték.

20.36 Vége a közlekedésnek a Margit hídnál

Lezárta a rendőrség a jármű- és a gyalogos forgalom elől a Margit hídnak a Bem rakpart felé vezető lehajtóját. Az intézkedés nem a híd forgalmát, hanem a budai hídfő alatti és melletti útszakasz közlekedését érinti. A hatóság arra kéri a járművezetőket és a gyalogosokat, hogy az érintett területet kerüljék el.

20.32 Jobbikos és fekete közösen védik Budapestet

Az Együtt 2014 osztotta meg az alábbi fotót:

Fotó: Facebook/Együtt 2014 Mozgalom

20.28 Ne általánosítsunk!

Az ATV munkatársait lezsidózó tűzoltók kapcsán a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ezt az üzenetet írta ki a Facebookra:

Kedves hozzászólok, szeretnék megkérni mindenkit, hogy azért mert pár ember a kialakult tragikus helyzetet nem mérve fel méltatlanul és ízléstelenül nyilatkozott, azért semmiképpen sem általánosítsunk. A Magyar tűzoltóság, a katasztrófavédelem emberei és megszámlálhatatlan civil önkéntes, áldozatkészen dolgoznak e pillanatban is az árvízi megelőzésben, a fővárosban és az országos számos településén. És ezt ne feledjük el.

20.22 Teljesen kiköltöztek a horányiak

Befejeződött annak a 162 embernek a kiköltöztetése a Szigetmonostorhoz tartozó Horányból, akinek azért kellett elhagynia otthonát, mert a település Szentendre felőli részén egy magaspartot átlépett a Duna, utat törve a lakott terület felé – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem szóvivője vasárnap este az MTI-t.

20.10 Kajak-kenu a Dunakanyarban

Fotó: MTI

20.03 Ötszáz rendőr felügyeli Győrújfalut

Péntek este az árvíz miatt kiürítették a szigetközi települést.

20.00 Baja környékén is át kellett szervezni az egészségügyi ellátást

A bajai Duna-híd lezárása miatt több településről nem lehet a betegeket Mohácsra vagy Pécsre szállítani. A betegellátás, a háziorvosi ellátás és a gyógyszertári ügyelet azonban az árvíz által érintett területeken mindenhol megoldott – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal (ÁNTSZ) vasárnap az MTI-vel.

19.39 Mellesleg a gáton

Bréking! Hooters-lányok frissítőket osztogattak a gáton dolgozóknak – derül ki a Facebookról.

Fotók: Facebook

19.36 Lezárják a közúti forgalom elől a bajai Duna-hidat

A gemenci vadállomány védelme érdekében a megyei védelmi bizottság a bajai Türr István hídon átvezető közúti forgalmat vasárnap 20 órától további intézkedésig megtiltja.

A gemenci erdőből a Baja térségében emelkedő vízszint miatt a vadak a Baja-Pörböly közötti 55-ös úton keresztül menekülnek, ezért a vadállomány védelme, valamint a balesetveszély miatt hozta meg a bizottság a határozatát.

19.14 Feloldották a Győrújfalura kiadott teljes behajtási tilalmat

A 1401-es számú összekötőúton Dunaszentpál, Dunaszeg, Győrladamér, Győrzámoly és Győrújfalu lakói behajthatnak a szigetközi út Győrújfalu és Dunaszentpál közötti szakaszára. A lakcímkártyát azonban fel kell mutatniuk.

18.57 Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc együtt pakolta a homokzsákokat

Ezzel a hipotézissel indul a Cifra Kaloda blog legújabb videója. És ön szerint? Kinek a kezében áll jobban a lapát?

18.40 Kibírta a vörösiszap-tároló

Nem okozott veszélyt az árvíz az almásfüzitői vörösiszap-tárolónál – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára vasárnap az MTI-nek.

Illés Zoltán a francia Le Monde című napilap cikkére reagált, amelyben a Greenpeace-re hivatkozva azt írták, hogy az almásfüzitői vörösiszap-tározókat és más ipari létesítményeket is veszélyeztet a Duna áradása.

18.31 Íme, egy kép

egy Dunában fürdőző turistáról.


Fotó: Facebook

18.16 Orbán Budapesten van!!!

A Duna nemsokára tetőzik a fővárosban.

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

18.14 Szőgyénél már apad

Van, aki ki is használja.

Fotó: MTI

18.10 Útlezárások UPDATE

Pest megyében 20, Komárom-Esztergom megyében 20, Bács-Kiskun megyében 8, Győr-Moson-Sopron megyében 5, Fejér megyében 4, mígTolna megyében 2 útszakaszon van érvényben teljes útzár. Emellett 17 helyszínen van félpályás korlátozás vagy útszűkület. Így összességében 76 szakaszon, több mint 174 kilométernyi országos közúton van forgalomkorlátozás a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett állami úthálózaton.

Kisoroszi, Dömös és Pilismarót továbbra sem közelíthető meg országos közúton. Utóbbi kettő nincs teljesen elzárva a külvilágtól, egy erdei úton elérhető, de csak korlátozottan lehet használni.

Szigetköztől végig a Duna mentén, a Dunakanyarban, a főváros térségében és attól délre Csepel, Tököl, Szigetújfalu, Adony, Lórév, Kisapostag, Dunaújváros, Tass, Szalkszentmárton, Dunafalva és Dombori környékén vannak lezárt utak, ezekben a körzetekben már csak az ott lakók és a mentésben részt vevők közlekedhetnek.

Összesen 10 főúton van érvényben korlátozás, így az 1-es, 2-es, 6-os, 10-es, 11-es, 12-es, 14-es, 111-es, 117-es és 55-ös főutakon számíthatnak a közlekedők akadályokra, torlódásokra. Ezért társaságunk továbbra is arra kéri a közlekedőket, hogy a Szigetközbe és a Dunakanyarba csak akkor induljanak el, ha ott laknak vagy a védekezési munkákban vesznek részt.

Részletek itt.

18.09 Turisták ugrálnak a Dunába

A Duna parton összegyűlt hatalmas tömeg megelégedettségére, két fiatal turista ugrál a vízbe a Lánchídról – értesült a HavariaPress. Az emberáradat miatt nehéz átjutni a hídon, a forgalom csak lassan haladhat. A rendőrség korábban kérte a lakosságot, hogy az árvízi védekezéssel érintett területeken ne zavarják a munkálatokat, a lezárt területre saját biztonságuk érdekében ne menjenek be.

18.08 A vízállás:

889 cm.

18.02 Biztonságos a víz Győrben

A vezetékes víz továbbra is biztonságos és fogyasztható Győrben és a város környéki településeken – közölte a szolgáltató Pannon-Víz Zrt. vasárnap az MTI-vel.

17.49 A belvíz is gondot okoz a Szigetközben

Az árvíz mellett a belvíz is egyre inkább gondot okoz a Szigetközben. A Pannon-Víz Zrt. arra kéri az ár- és belvízzel érintett területek lakosait, hogy ellenőrizzék a telkeiken belüli csatornatisztító nyílásokat és lehetőség szerint akadályozzák meg, hogy a belvíz ezeken keresztül a csatornába folyjon.

A legfrissebb hírek a győri térségből.

17.46 Helikopterrel a gát fölött

17.43 Orbán Viktor jót kávézott

“Végre egy jó kávé Szentendrén!” – írja Facebookján Magyarország miniszterelnöke. És képet is csatol.

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

17.41 A vártnál lassabban apad

A Duna vízszintje a vártnál lassabban apad, vasárnap kora délutánig 34 településről összesen 1348 embert kellett az otthonából kitelepíteni, és 44 utat zártak le a folyó áradása miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

17.39 889 cm

Ennyin áll a Duna Budapestnél.

17.35 Nem repedt meg a HÉV-alagút födémje

A Budapesti Közlekedési Központ jelezte az Index.hu-nak, hogy a közösségi médiában terjedő hír, miszerint megrepedt a budai HÉV Bem-rakpart alatt futó alagútjának a födémje, teljes mértékben alaptalan.

17.32 Víz a medencében

A margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda külső nagymedencéjébe feltört az áradó Duna vize.

Fotó: MTI/Kallos Bea

17.26 Németországban sem jobb

Kitelepítenek 23 ezer embert a németországi Magdeburgból az Elbán levonuló árhullám miatt – döntötte el vasárnap az árvízi védekezést irányító stáb.

A több mint 200 ezer lakosú városban 2800 ezer embert már korábban biztonságba helyeztek. Az Elba vízállása vasárnap elérte a 750 centimétert. A 2002-es árvíz idején a csúcsérték 672 centiméter volt. Az átlagos vízállás június elején 2 méter körül van.

17.15 Zsákolás a Szilágyi Dezső téren

Fotó: Hír24/Berecz Valter

17.13 Csónakkal mentettek ki egy házában bujkáló férfit

Adony – árvízzel érintett – hétvégi házas övezetében egy házában bujkáló férfit találtak a járőrök, majd csónakkal mentették ki a vízzel körülvett épületből. Az Ercsiben állandó lakcímmel rendelkező férfi elmondta, azért bújt el, mert nem akarta elhagyni az épületet. A járőrök és az önkormányzat munkatársai végül rábeszélték a távozásra.

17.11 Facebookon terjed a hír,

hogy megrepedt a HÉV-alagút födémje.

16.42 (Kis)legény a gáton

Fotó: Facebook/Árvíz 2013 Összefogás

 


 

16.36 Pakolnak a TEK-esek

Fotó: MTI

16.29 Megint változik a forgalmi rend Budán

A BKK közleménye:

A Batthyány teret a nagy számú gyalogos és a vízszivárgások miatt le kellett zárni a buszforgalom előtt is, így mostantól a következő, új forgalmi rend lép életbe:

A 86-os autóbuszok:
– Újbuda felé változatlan, eredeti útvonalon közlekednek.
– Óbuda felé végig a Fő utcán haladnak a Bem rakpart helyett, a Clark Ádám tér és a Bem József tér között. A Halász utcai, Batthyány téri és Bem József téri megállókat a Fő utcába áthelyeztük.

A 39-es autóbusz lerövidítve, Széll Kálmán tér M és Goldmark Károly utca között közlekedik. A Széll Kálmán téren a 22-es autóbuszok eddigi leszállóhelyéről indul.

Az “M2-H5” jelű összevont metró- és hévpótló buszok nem érintik a Batthyány teret egyik irányban sem. A Batthyány tér helyett a Szentlélek tér H irányában a Batthyány utca – Fő utca sarkán, míg a Széll Kálmán tér M irányában a Fő utca – Csalogány utca sarkán állnak meg, ideiglenes megállókban. Az M2-H5 buszok megállnak Szentlélek tér H felé a 39-es buszok Széna téri és Mária téri megállójában, Széll Kálmán tér M felé a 39-es buszok Fazekas utcai és Széna téri megállóiban is.

16.23 Hétfőn leáll a Suzuki

A dolgozók közlekedése már nem oldható meg az árvízi híd- és útlezárások miatt, ezért hétfőn nem indul újra a termelés az esztergomi autógyárban – írta a nol.hu vasárnap. Különösen a párkányi híd lezárása érinti érzékenyen a gyárat, hiszen Szlovákiából is járnak át munkások a magyarországi telephelyre.

16.00 Elárasztotta a százhalombattai Hajós utcát a víz

Egy százhalombattai ház pinceszinten lévő garázsának vízvezetékén feltört a Duna, majd a víz elárasztotta az egész házat, illetve az utcát is, de azóta “megfogták” – közölte a város polgármesteri hivatalának szóvivője. Az óvárosi, Hajós utcai ingatlanból az utcára kiömlő víz miatt veszélyhelyzet alakult ki, de gyorsan megoldották a problémát. Úgynevezett kazettás-zsilipes módszerrel kiegyenlítették a vízszintet, majd homokzsákokkal körberakták a házat, ahonnan a lakók még időben ki tudtak jutni.

15.59 Az OKF elhatárolódik a zsidózástól

A katasztrófavédelem vezetése elhatárolódik minden diszkriminatív és gyűlöletkeltésre okot adó kijelentéstől, és erre szólítja fel az állomány valamennyi tagját – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnap az MTI-vel. A szerezet sajnálatát fejezve ki amiatt, hogy az ATV beszámolója szerint az árvízi védekezésben részt vevő tűzoltók egyike “lezsidózta” a televíziós stábot.

15.58 Nem emel adót az árvíz miatt a cseh kormány

dóemelés és az idei költségvetési hiány növelése nélkül biztosítja a cseh kormány a károk helyrehozatalához szükséges forrásokat.

“A hosszabb távú gazdaságpolitikának köszönhetően a kormány elegendő eszközzel rendelkezik ahhoz, hogy megfelelő támogatást tudjon nyújtani az árvíz által sújtott régióknak” – jelentette ki Petr Necas kormányfő.

15.57 Árvizi panoráma a Lánchídról

Kattintson rá, és nézze meg nagyobban!

15.46 Idős embereket költöztettek Budapesten

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vasárnap egy másik intézményébe költöztetett át tizenhat idős embert a budapesti, Bem rakparti központjából, ahová a szombat délutáni zápor nyomán betört a víz – közölte a szervezet kommunikációs vezetője.

A szombati zápor után a csatornákból feltörő víz 30-40 centiméter magasan állt az épület földszintjén, három órán keresztül az áramszolgáltatás is szünetelt.

A bent dolgozók biztonságba helyezték a földszinten lakó időseket, majd a víz kiszivattyúzása után még az éjszaka ki is takarították az épületet. Az idősotthon hetvenhat lakója közül tizenhatan élnek a földszinti lakóhelyiségekben, őket vasárnap a szeretetszolgálat Szarvas Gábor úti épületében helyezték el ideiglenesen.

15.43 A katasztrófavédők reménykednek

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye:

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy amennyiben Budapest bármely területén az árvíz veszélyeztetettség olyan mértékű, hogy kitelepítés, lakhelyelhagyás szükséges, akkor a rászorulók elhelyezéséről elsősorban a Helyi Védelmi Bizottságok a helyszínhez legközelebb eső kijelölt befogadó helyeken gondoskodnak.

A HUNGEXPO területén létrehozott befogadó állomás használatára kizárólag azonnali, nagy tömegeket érintő kitelepítés esetén kerül sor, amire reményeink szerint nem lesz szükség.

15.40 Budapest, Dagály strand

Fotó: Facebook/Erdős László

15.31 Leállt a mohácsi komp

Akkora állítólag már a Duna vízszintje – írja az Árvíz 2013 egyik olvasója.

15.26 Horányból is kitelepítenek

Vasárnap délután 5 órakor kezdődik meg annak a körülbelül kétszáz, Szigetmonostor horányi részében élő embernek a kitelepítése, akinek a házát megközelítette a Duna, miután a folyó vize átbukott egy magasparton – közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője.

15.24 Autósokat figyelmeztetnek

A Fejér megyei rendőrség óvatosságra inti az autósokat a 6-os főúton, mert Ercsi és Adony között vadak áthaladására kell számítani. Az árvíz miatt az állatok biztonságos helyet keresnek, ezért akár csapatostul is megjelenhetnek a főúton és annak közelében.

15.23 Egy átlagos budapesti buszmegálló villamosmegálló szombat estéről


Fotó: Szabó Zsanett

15.18 Tarlós: a gátaknak szerdáig kell kibírniuk

Jelenleg stagnál a Duna vízszintje Budapesten a 890 centiméteres vízszint közelében, így nem várható már jelentős vízszintemelkedés a tetőzésig, a gátaknak szerda estig kell kibírniuk a terhelést – mondta Tarlós István főpolgármester vasárnap.

Arra a kérdésre, hogy meddig bírhatják a gátak a terhelést, azt mondta, ekkora árvíznél felelősen nem lehet biztos adatot mondani, a Fővárosi Csatornázási Művek azonnal értesít mindenkit, ha problémák adódnak, de jelen állapot szerint nem kell nagyobb bajtól tartani. Szivárgások vannak, de ez természetes.

14.59 A TEK is hasznossá tette magát

A Terrorelhárítási Központ (TEK) 250 munkatársa az Országos Műszaki Irányító Törzs felkérésére Szigetmonostoron részt vesz a védekezésben. A TEK szakemberei már pénteken elvégezték a BTR 80 típusú kétéltű páncélozott szállító járművek technikai felkészítését is, így a járművek földön és vízen egyaránt képesek támogató és mentési feladatok ellátására.

15.08 Pánik Lakihegyen – állatokat kellett menteni

Az Állatmentő Sereg beszámolója:

Pár napja Lakihegyen azt mondták, hogy nincs semmi gond, az ottaniak urai a helyzetnek, nem kell segítség… Köszönik szépen, nem kell sem zsákot pakolni, sem állatokat menteni, mert nem lesz vészhelyzet….hát ehhez képest, június 8-ára az egész települést ellepte a víz. (…)

Az egyik bejelentés egy mama cicáról és babáiról történt. A tulajdonosok már napok óta kiköltöztek, mamacica és babái a garázsban, melyet már félig ellepett a víz. (…) Az egyik szomszéd felajánlotta gumicsónakját, így azzal sikerült megközelíteni a lakattal lezárt garázst. (…)

Eközben elkezdtük a másik ház kiürítését, ahol két amstaff kutyust, egy birkát és egy kecskét kellett elköltöztetni az ár elől. A tulajdonosok motelban húzzák meg magukat, a birkát és a kecskét Viki helyezte el, a fiatal amstaff kislányokat pedig tagjaink vitték ideiglenes gondozásba.

Fotó: Facebook

15.05 Kitelepítések Szigetmonostoron

Molnár Zsolt polgármester közleménye:

A reggeli közleményben jelzett vízáttörés továbbra is intenzív, ez okból Szigetmonostoron részleges kitelepítés történik. A Csalogány utca, Nefelejcs utca, Nagyduna sétány, Szentendrei út által határolt területekről mindenkinek 17:00 óráig a szigetmonostori Általános Iskolában kell jelentkeznie. Az érintetteket a rendőrség és a kitelepítéssel megbízott személyek személyesen keresik meg.

14.47 Itt segíthet

Ahol SOS-t lát, oda nagyon kell ember.


Árvíz 2013 Összefogás nagyobb térképen való megjelenítése

14.33 Eközben Verőcén

14.29 Nem mennek a vonatok

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között a Duna magas vízállása miatt 2013. június 8. (szombat) 11 órától további intézkedésig nem közlekedhetnek vonatok. A helyreállítás várható időtartama bizonytalan, az árhullám levonulásának függvénye.

14.12 Száz ház lakóit menekítik ki Szigetmonostoron

Vízbetörés miatt száz ingatlanból ki kell menekíteni a lakókat Szigetmonostoron – erősítette meg az MTI információját a település helyettes védelmi vezetője vasárnap délben.

Bergmann Gábor annyit mondott, hogy nagy erőkkel megkezdték az érintett házak kiürítését a már korábban elkészített terveknek megfelelően.

13.55 Átvészeli Budapest

Emberi számítás szerint Budapest át fogja vészelni a mostani rendkívül magas árhullámot, és további kitelepítésekre már nem lesz szükség – közölte Pesti Imre, a Főváros Védelmi Bizottságának elnöke. Jelenleg 884 centiméter a vízállás, és ahogy korábban jelezték, a folyó este 896 centiméter körül tetőzik Budapesten. Mint mondta, a város belső részének támfalait korábban úgy építették meg, hogy tízméteres vízállásnál is megvédje a lakókat, a mélyebben fekvő területek pedig “kezelhető állapotban” vannak. Úgy fogalmazott, attól, hogy a gát nem elég magas, nem kell félni, “gyakorlatilag szinte nincs esély arra, hogy gátszakadás történjen”.

13.50 Kolbászt eszik a kormányfő

Árvízi ebéd címmel töltöttek fel egy fotót Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalára, amelyen egy darab kolbász kandikál ki egy autó hátsó ülésén:

Fotó: Orbán Viktor /Facebook

 

EZ TÖRTÉNT VASÁRNAP DÉLELŐTT.

 

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Olvasói sztorik