Belföld

Újra hozzányúlnak az alaptörvényhez

martonyi-janos(210x140)(2).jpg (ingyenes, )
martonyi-janos(210x140)(2).jpg (ingyenes, )

Az Európai Bizottság kifogásai miatt változtatnak.

Kikerül az alaptörvényből az a passzus, amely szerint ha az államnak váratlan fizetési kötelezettsége támad az Alkotmánybíróság, az Európai Bíróság vagy más nemzetközi bíróság döntése miatt, adót vethet ki ennek finanszírozására – jelentette be Martonyi János

A külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján kifejtette: az Európai Bizottság kifogásolta, hogy külön hivatkoznak az európai és más nemzetközi bíróságokra, ezért törlik a vonatkozó részt. Ehelyett a gazdasági stabilizációról szóló törvénybe iktatnak be egy olyan rendelkezést, amelynek értelmében ha váratlan pénzügyi kötelezettsége támad az államnak, amire a költségvetés nem nyújt fedezetet, hozzájárulást szab ki – mondta.
A tárcavezető szerint ez “kielégítő megoldás”, mert kiesik a hivatkozás a bíróságokra.

Kikerül az alaptörvényból a bíróságok közötti ügyáthelyezés lehetősége is. Más megoldást kell találni a bíróságok aránytalan terhelésének kezelésére. A magyar diplomácia vezetője közölte: az ügyek áthelyezésének intézményét “kiveszi a rendszerből a kormány”, törlik az alaptörvényből az erre vonatkozó részt. Bár egyes ügyek elhúzódása elfogadhatatlan, megfelelő szervezeti és szerkezeti átrendezéssel igyekszik megoldani a kormány a helyzetet – fejtette ki.

Mint mondta, erre az Európai Bizottság korábbi kifogásai miatt tesz javaslatot a kormány.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik