Belföld

Kényszerkitelepítés Szentendrén?

szentendre (szentendre)
szentendre (szentendre)

Eddig a legnagyobb árvizek idején is békén hagyták őket, most azonban váratlanul kitelepítési parancsot kaptak Szentendre északi, Pap-szigeti részének lakói – írja az origo.hu. A polgármester cáfolta a lap értesüléseit.

Kapcsolódó cikkek

Az Origo csütörtök délelőtti beszámolója szerint egy Pap-szigeten lakó asszony arról panaszkodott, hogy a hatóság azt mondta nekik: akár erőszakkal is kitelepítik az embereket a veszélyeztetett ingatlanokból. Az ott élők viszont nem akarnak kiköltözni, már csak azért sem, mert a szigetet évtizedek óta rendszeresen önti el árvíz, és bár a Duna gyakran a házakba is befolyik, a lakosok már megszokták ezt, és mindenre fel vannak készülve – derül ki a lap cikkéből.

Az írás szerint a hatóság most először ki akarta lakoltatni a Pap-szigetieket, mondván, az életveszély miatt mindenkinek el kell mennie. Állítólag az erőszakos kitelepítéstől tartó helyiek egy része elbújt a házában attól félve, hogy ha kimegy, később már nem engedik vissza. Mások a vízparton ordibálnak a katasztrófavédelem embereivel, hogy „nem mennek sehová”.

Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere (Fidesz) a megjelentekre reagálva azt mondta az MTI-nek: szó sincs erőszakos kilakoltatásról. Úgy fogalmazott: „a katasztrófavédelem utasítása szerint a hullámtérben élők biztonsága érdekében szükség esetén el kell rendelniük az azonnali kiürítést, emiatt csütörtök reggel 16 ingatlan lakóit felszólították házaik elhagyására a fokozott életveszély miatt”.

Az érintettek megértették, hogy életük védelméről van szó, ezért kiköltöztek, minden erőszak nélkül – tette hozzá a polgármester.

Várhatóan a helyi református gimnázium biztosít helyet nekik. A tűzoltók, rendőrök, közterület-felügyelők és a helyszínen lévő hatósági munkatársak minden segítséget megadtak a gyors és biztonságos kiköltözéshez – mondta Dietz Ferenc.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik