Belföld

Gyurcsány leülne Orbánnal beszélgetni

Gyurcsány Ferenc (gyurcsány ferenc)
Gyurcsány Ferenc (gyurcsány ferenc)

Szabad szájúnak nevezte a róla írt és most megjelent könyvet Gyurcsány Ferenc, aki Kakuk György publicistával és Szántó István szerzővel közösen mutatta be a Gyurcsány szabadon című kötetet csütörtökön, egy V. kerületi cukrászdában.

Szántó István író-újságíró elmondta, hogy körülbelül két napot beszélgettek, illetve írásban is tett fel kérdéseket a volt kormányfőnek.

Gyurcsány Ferenc a kötetben ismertetett történeteket elemezve közölte, hogy 2006 őszén inkább le kellett volna mennie a tüntetők közé, “azt lett volna a normális”. Sok minden összekuszálódott azokban a hetekben, hónapokban, de nem hiszi, hogy kapott volna ilyen tanácsot – tette hozzá.

A kötet kapcsán feltett kérdésre azt válaszolta, hogy jelenleg “pocsékul áll” a demokratikus ellenzék összefogása. Szavai szerint az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetséget vezető Bajnai Gordon és az MSZP pártelnök-frakcióvezetője, Mesterházy Attila is tehetséges, ambiciózus fiatalember, és mindkettő arról van meggyőződve, hogy vele könnyebben nyerhet a baloldal.

A kettejükhöz fűződő viszonyát felidézve arról beszélt, hogy Bajnai Gordon Bakáts utcai albérletében 1989-ben együtt nézték a televízióban Orbán Viktor Nagy Imre újratemetésen elmondott beszédét, míg Mesterházy Attilát 8-9 éve ismeri. Hozzátette, tiszta szívéből tudná bármelyiküket támogatni, mint az összefogás vezetőjét.

A közönség kérdéseire azt mondta, hogy ha nem bizonyosodik be a jobb- vagy a baloldal nézeteinek teljes tarthatatlansága, akkor a szembenállás évtizedekig megmarad. Hangsúlyozta, hogy “két teljesen különböző világban élünk” és habár hajlandó lenne leülni tárgyalni a kormányoldallal, de “nincs a szövegeinknek közös metszete”. Szavai szerint ő nem tudna Brüsszelre Moszkvaként tekinteni, egyetérteni az alaptörvénnyel vagy megállapodni abban, hogy “aki szegény, az bűnös”.

Gyurcsány Ferenc bunkónak nevezte Kósa Lajos debreceni polgármestert, aki a Csokonai Színháztól a Nemzeti Színházhoz távozó igazgatónak küldött  videóüzenetében azt mondta: “ha túlságosan meleg van Budapesten, a Vidnyánszky hazajöhet Debrecenbe”.

“Abban a világban, amelyikben én hiszek, nem buzizik egy politikus, (…) mert semmi köze a politikusnak, hogy kinek mi a nemi identitása” – jelentette ki.

Arra a felvetésre, hogy a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánossal Hódmezővásárhelyen leült beszélgetni, azt mondta, hogy beszélni lehet, megállapodni viszont nem tudnak. Hozzátette, Orbán Viktorral is leülne beszélgetni, és amíg hivatalban volt, addig ő is három vagy négy alkalommal felajánlotta ezt a lehetőséget a jelenlegi kormányfőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik