Belföld

Rába hidat és utakat újítottak fel a Rábaközben

24.hu
24.hu

2013. 06. 05. 11:11

Teljes rekonstrukción esett át a marcaltői Rába-híd, valamint a Pápa-Szilsárkány összekötő út felújítása is befejeződött.

Az országban idén az első teljes körű mellékút-felújítási projekt a 8408-as jelű Pápa-Szilsárkány összekötő úton fejeződött be az Új Széchenyi Terv keretein belül. Az összesen 3,2 kilométernyi utat magába foglaló rekonstrukció a veszprémi megyehatártól indult, egy 140 méteres szakaszon Szany belterületét is érintette. A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelezők elvégezték a burkolat megerősítését, a padka- és árokrendezést, a vízelvezetés javítását. A felújítási munkálatok ártéri töltésépítést is tartalmaztak.

A 805 millió forintos beruházásban teljesen megújult a szanyi Rába ártéri híd. A projekt szorosan kapcsolódik a Pápa-Szilsárkány összekötő 8,8 kilométeres Veszprém megyei szakaszának felújításához, ahol a munkálatok 2012 végén fejeződtek be, összesen 878 millió forintból.

térkép (térkép)

A 8408-as jelű úton a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában felújították a marcaltői Rába-hídat, melyet a közlekedők 2013 áprilisában már birtokba vehettek. A Győr-Moson-Sopron, Vas, és Veszprém megye közös határpontjának közelében, 1949-ben épült hídon, az azóta eltelt több mint 60 év alatt nagyobb felújítást nem végeztek.

A fejlesztés eredményeként a híd teherbírása 40 tonnára nőtt, így megszűnt a hosszú évek óta fennálló 20 tonnás súlykorlátozás. A felújítási munkák során a kivitelező új dilatációs szerkezeteket, a hídon és a híd környezetében új útburkolatot épített, az acélfelületek korrózió elleni védő bevonatot, a hídszerkezetek pedig új szigetelő réteget kaptak. A 120 méter hosszú és kilenc méter széles híd felújításának összege 636 millió forint, melyet teljes egészében a magyar költségvetés finanszírozott.

A projektek megvalósítása óriási segítséget jelenthet a térség több tízezer lakójának, a felújított mellékút-szakaszokon és hidakon biztonságosabban és kényelmesebben érhetőek el az iskolák, óvodák, munkahelyek és közintézmények.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kifejtette, hogy az idei első mellékúti átadást hamarosan továbbiak követik. Országszerte közel 600 kilométernyi alsóbbrendű út újul meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásaiban, az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programjainak forrásaiból 2013-ban.

A közútkezelő a tavalyi érték háromszorosából, mintegy 87 milliárd forintból indíthat fejlesztéseket. Május végéig az elhúzódó téli üzemeltetési időszak ellenére már a teljes felújítandó hossz felén, több mint 300 kilométeren megkezdődtek a munkálatok. Június első heteitől folyamatosan zajlanak az idén elkezdett projektek műszaki átadásai is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.