Belföld

Rába hidat és utakat újítottak fel a Rábaközben

24.hu
24.hu

2013. 06. 05. 11:11

Teljes rekonstrukción esett át a marcaltői Rába-híd, valamint a Pápa-Szilsárkány összekötő út felújítása is befejeződött.

Az országban idén az első teljes körű mellékút-felújítási projekt a 8408-as jelű Pápa-Szilsárkány összekötő úton fejeződött be az Új Széchenyi Terv keretein belül. Az összesen 3,2 kilométernyi utat magába foglaló rekonstrukció a veszprémi megyehatártól indult, egy 140 méteres szakaszon Szany belterületét is érintette. A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelezők elvégezték a burkolat megerősítését, a padka- és árokrendezést, a vízelvezetés javítását. A felújítási munkálatok ártéri töltésépítést is tartalmaztak.

A 805 millió forintos beruházásban teljesen megújult a szanyi Rába ártéri híd. A projekt szorosan kapcsolódik a Pápa-Szilsárkány összekötő 8,8 kilométeres Veszprém megyei szakaszának felújításához, ahol a munkálatok 2012 végén fejeződtek be, összesen 878 millió forintból.

térkép (térkép)

A 8408-as jelű úton a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában felújították a marcaltői Rába-hídat, melyet a közlekedők 2013 áprilisában már birtokba vehettek. A Győr-Moson-Sopron, Vas, és Veszprém megye közös határpontjának közelében, 1949-ben épült hídon, az azóta eltelt több mint 60 év alatt nagyobb felújítást nem végeztek.

A fejlesztés eredményeként a híd teherbírása 40 tonnára nőtt, így megszűnt a hosszú évek óta fennálló 20 tonnás súlykorlátozás. A felújítási munkák során a kivitelező új dilatációs szerkezeteket, a hídon és a híd környezetében új útburkolatot épített, az acélfelületek korrózió elleni védő bevonatot, a hídszerkezetek pedig új szigetelő réteget kaptak. A 120 méter hosszú és kilenc méter széles híd felújításának összege 636 millió forint, melyet teljes egészében a magyar költségvetés finanszírozott.

A projektek megvalósítása óriási segítséget jelenthet a térség több tízezer lakójának, a felújított mellékút-szakaszokon és hidakon biztonságosabban és kényelmesebben érhetőek el az iskolák, óvodák, munkahelyek és közintézmények.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kifejtette, hogy az idei első mellékúti átadást hamarosan továbbiak követik. Országszerte közel 600 kilométernyi alsóbbrendű út újul meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásaiban, az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programjainak forrásaiból 2013-ban.

A közútkezelő a tavalyi érték háromszorosából, mintegy 87 milliárd forintból indíthat fejlesztéseket. Május végéig az elhúzódó téli üzemeltetési időszak ellenére már a teljes felújítandó hossz felén, több mint 300 kilométeren megkezdődtek a munkálatok. Június első heteitől folyamatosan zajlanak az idén elkezdett projektek műszaki átadásai is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.