Belföld

Árvíz: 140 kitelepített és közelgő felhőszakadás itthon, rekord Pozsonyban,

szentendre (szentendre)
szentendre (szentendre)

Kényszerkilakoltatásra eddig nem volt szükség. A szakemberek szerint minden megvan ahhoz, hogy elkerüljük a nagyobb bajt. Szlovákiában megdőlt a rekord. Az árvízi védekezés több területén érzékelhető földrengés volt szerda este.

22.15 A földrengés nem bántotta a gátakat

A vízügyi szakemberek valószínűsítik, hogy a szerda esti földrengés semmilyen károsodást nem okozott a Duna-menti védművekben – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A szolgálat munkatársai azonnal megkezdték a dunai árvízben érintett töltések, gátak átvizsgálását.

22.14 Kitelepítések Budapesten

Csütörtöktől péntek délig kétszázhuszonegy embert telepítenek ki Budapest XXII. kerületében a fővédvonal és a Duna közötti hullámtérből – közölte Budafok-Tétény sajtófőnöke szerdán. Az ott lakókat a Gyár utcából és a Horgász-telepről kell ideiglenesen kitelepíteni. Az érintetteknek a nagytétényi Bartók Béla két tannyelvű iskolában biztosítanak szálláshelyet.  A kitelepítettek között 25 gyermek is van.

A jelenlegi tervek szerint csütörtök délben kezdik a kitelepítést. A polgármester hozzátette: mivel a lakóterület a hullámtérben fekszik, homokzsákokból az ottlakók és önkéntesek segítségével ideiglenes gát építésében kezdenek, hogy megpróbálják megóvni az épületeket az árvíztő

21.54 Földrengés az áradástól nem messze

Szerda este háromnegyed kilenckor földrengés rázta meg a gátakat a Dunakanyarban. A Hír24 információi szerint 4.2-es erősségű földrengés következtében házak fala repedt meg és tárgyak mozdultak el a helyükről Esztergomban.

A rengés epicentruma az áradó Dunától nem messze, Érsekvadkerten volt.

21.38 Győrben visszafelé folyik a Rába és a Mosoni-Duna

Győr-Moson-Sopron megyében tizenhárom szakaszon védekeznek a dunai árvíz ellen. Részletek és fotók itt.

21.36 Érd és Szigetszentmiklós felkészült

T. Mészáros András (Fidesz) érdi polgármester elmondta: a városban 2007-ben volt a legmagasabb a Duna vízszintje, akkor 856 centimétert mértek, most várhatóan 10-20 centiméterrel magasabb lehet majd a vízállás. Kiemelte, hogy a gátak jó állapotban vannak, és felállították az ügyeleti rendszert is.

Szabó József (Fidesz-KDNP), Szigetszentmiklós polgármestere közölte, az utolsó információk szerint hétfőn tetőzik majd a folyó nagy dunai ága a városnál, előreláthatólag 905 centiméterrel, ami az utóbbi évek legmagasabb árvízi szintjét 40 centiméterrel meghaladja.

Ahol helyiek és az önkéntesek igyekezete ellenére sem sikerül a házat megvédeni, a kitelepítés során az önkormányzat gondoskodik ideiglenes szálláshelyről, amelyet a lakihegyi óvodában alakítanak ki, és napi háromszori étkezést is biztosítanak – fűzte hozzá Szabó József.

21.15 OMIT: lesznek elzárt települések

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint összesen 687,8 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség, ebből harmadfokú 62,5, rendkívüli pedig 191,2 kilométeren. A védekezésben 12 önkormányzat és 1785 ember vesz részt, a kormányzat hozzávetőlegesen 1400 vízügyi szakembert, 8000 katasztrófavédelmi dolgozót, ugyancsak 8000 katonát és összesen 3600 rendőrt tud mozgósítani.

Tájékoztatásuk szerint a védekezés folyamatosan, tervszerűen zajlik, a Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottságnak a védekezéshez szükséges minden forrás a rendelkezésére áll. A védekezés irányítói felkészültek arra, hogy lesznek elzárt, megközelíthetetlen települések, ezek ellátását időben megszervezték. A műszaki irányító törzs eddig 16 helyen hozott létre központi homokzsáktöltő telepeket – áll a közleményben.

21.10 Ilyen ütemben emelkedik a Duna

A legutóbbi vízjelentés szerint a Duna 4 óra alatt a legnagyobb mértékben Nagybajcsnál emelkedett, 20 centiméternyi, így a vízállás a Győr-Moson-Sopron megyei településnél 767 centiméter, a tetőzést pedig 890 centiméter körül várják, amely 15 centiméterrel haladja meg a 2002-ben mért legnagyobb vízállást.

A folyó Komáromnál 14 centimétert emelkedve 670 centiméteren áll, Esztergomnál a vízmérce legutóbb 619 centiméteres vízállást jelzett, Nagymarosnál pedig 550 centimétert.

Budapesten négy óra alatt kilenc centimétert emelkedett a vízszint, a legutóbbi mérésnél 690 centimétert olvastak le a szakemberek. A tetőzést a fővárosban június 9-10-ére várják, 875 centiméter körül, amely 15 centiméterrel haladja meg a 2006-ban mért eddigi legnagyobb vízszintet.

21:00 Időben elkészülnek a gátak

Még a tetőzése előtt befejeződik a közvetlenül érintett települések védelmi rendszerének kiépítése a Duna felső szakaszán.

A legfrissebb adatok szerint Nagybajcsnál várhatóan szombat reggel éri el a csúcsmagasságot a víz 890 és 910 centiméter között, 15-35 centivel magasabban a korábbi rekordnál. Győrnél 830-850 centis maximális szintet várnak szombat estére; a városi védművek 890 centis vízmagasságig védik meg a megyeszékhelyet.

A tartós árhullám miatt Mecsérnél és Dunaszentpálnál növelték a biztonsági szintet. Ásványrárónál a töltésmagasítási és kiegészítő munkákat holnap fejezik be.

Komáromban szombaton éjfélkor, várhatóan 820-840 centiméteres szinten tetőzik az ár. Itt és Dunaalmásnál csütörtökön befejezik a töltés megerősítését és magasítását.

20:35  Enni, inni ad a munkásoknak a Máltai Szeretetszolgálat

2300 adag ételt, 350 liter teát és 190 liter ásványvizet osztott ma a gátakon dolgozó embereknek a civil szervezet.

Komáromban és Esztergomban három-három helyszínen, valamint Almásfüzitőn és Neszmély térségében is több száz embert láttak el étellel és itallal, Komáromban és Budapesten pedig szükség esetén egészségügyi ellátást is nyújtanak. Éjjel-nappal dolgoznak a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai.

A szervezeten keresztül bárki segíthet: a 1350-es adományvonalon, egy hívás 250 forint támogatást jelent. A győri központ pedig élelmiszer-adományokat fogad folyamatosan az Amadé utca 1. szám alatt.

20:00 Kritikus a helyzet cseh városokban

Ústí nad Labemben és Decínben az Elba vízszintje délután már meghaladta a tíz métert, és várhatóan 11-11,5 méteren éjjel tetőzik majd. Ústíban víz alatt van a vasútállomás és a regionális bíróság épülete, amelyet kiürítettek.
Decínben az ár elöntött néhány iskolát és a megyei könyvtárt is. A készültség mindenütt maximális. Ahol lehet, mobilgátakkal, homokzsákokkal védik a városrészeket és a fontos épületeket.

Mindkét észak-csehországi városban 20-25 ezer ember van áram nélkül, leállt a trolibuszforgalom is. Számos helyen leállt a gázszolgáltatás, és több tízezer ember ivóvíz nélkül maradt.

Korlátozták a forgalmat a Prága-Drezda autópályán is, mert azt két helyen alámosta a víz. A teherforgalmat ezeken a szakaszokon elterelték, személyautók is csak egy sávban közlekednek.

A négy napja pusztító természeti csapás eddig kilenc emberéletet követelt, több mint 19 ezer ember kényszerült otthona elhaygására.

Dél-Csehországban lassan apadnak a folyók, megkezdődött a nagytakarítás, a károk felmérése. Prágában is fokozatosan rendeződnek az állapotok, de a tömegközlekedés nehézkes, korlátozott.

19:30 Elrendelték a kíméletes hajózást idehaza

A Nemzeti Közlekedési Hatóság határozata alapján a partoktól nagyobb távolságban, a megváltozott áramlási viszonyok figyelembevételével, a lehető legkisebb hullámkeltést okozva, úgynevezett “völgymenetben” a lehető legkisebb sebességgel közlekedhetnek most a hajók és hajókötelékek. Ahogy korábbi cikkünkből kiderül, az óvatos üzemmód a Dunán komoly üzleti károkat is okoz.

Nagybajcsnál 720 centiméteres, Gönyűnél pedig 660 centiméteres vízállás fölött hajózási tilalmat rendelnek el. Hasonló korlátozás lép életbe a Duna alsóbb szakaszain, más és más vízállás mellett, Budapestnél például 800 centiméteres vízállás fölött nem közlekedhetnek hajók.

19:20 Vészhelyzet Németországban

Halle városából 30 ezer embert kell kitelepíteni. A kelet-német városba betört az Elba mellékfolyója, a Saale. A nyári megszokott 3 méteres vízszintnek majdnem a háromszorosát, 807 centimétert mértek. 400 éve nem volt erre példa.

Drezdában várhatóan csütörtök délután tetőzik az Elba 850 centiméter körül. Ez a négyszerese a szokásos júniusi vízállásnak, de jóval elmarad a 11 évvel ezelőtti 934 centiméteres csúcstól.

Az Elba elöntötte Meissen óvárosát
Fotó: MTI/EPA/Martin Förster

19:15 Orbán a gáton

Komáromnál a kormányfő személyesen irányította az árvízi védekezést. Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató, Czunyiné Bertalan Judit megyei kormánymegbízott és Molnár Attila komáromi polgármester társaságában járta be az árvíz sújtotta területeket.

Orbán Viktor csütörtök reggel részt vesz az árvízi védekezést irányító törzs munkájában a Belügyminisztériumban, majd 8 órakor a tárca épületében sajtótájékoztatón összegzi az eddigi árvízi tapasztalatokat és beszámol az éjjel meghozott döntésekről.

18:55  Felhőszakadás nehezítheti a holnapi árvizi munkát

Négy nyugati megye kivételével az ország egész területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat csütörtökre a várható felhőszakadás miatt.

Éjjel északkeleten alakulhat ki néhol zivatar. Csütörtökön az országban elszórtan alakulhatnak ki zivatarok, főként az Északi-középhegység és Közép-Magyarország térségében várható nagy felhőszakadás. 50-60 km/h- s szél és kisebb jég is lehet.

18:35 Sportolók is pakolják a zsákokat

A magyar vízilabda-válogatott játékosai a Római parton vettek részt a gátépítésben. A magyar hokisok Drezdában segítettek az árvizi munkában.

18:05 Súlyos büntetés jár a tolvajoknak

Alapeseten három év, különösen nagy értékre elkövetett lopásnál akár tíz év börtönbüntetésre is számíthatnak, akik árvíz idején lopnak – emlékeztetett Kocsis Máté, fideszes politikus.

A márciusi hóhelyzet után módosították a büntető törvénykönyvet úgy: ha valaki közveszély esetén, rendkívüli helyzetben lop szigorúbb büntetésre számíthat.

Az árvizet kihasználó csalók már megjelentek. A katasztrófavédelemre hivatkozva telefonon érdeklődnek a folyóparton élők vagyontárgyairól.

17:50 Megdőlt a pozsonyi rekord

A szlovák fővárosban szerda fél hat után 9,93 méteren állt a Duna, ezzel megdöntötte a 2002-ben mért 9,9 méteres, több mint százéves csúcsot. Szakemberek szerint ennél magasabbra már nem nagyon emelkedik majd a vízszint.

Lezárták az óvárosi rakpartot és a vele párhuzamos dunai sétányt Pozsonyban. Az ok nemcsak a magas vízállás, hanem az, hogy a kíváncsi tömeg megrongálta a mobil védőgátakat.

Fotó: MTI/TASR/Michal Svítok

17.45 Veszélyben Dunaújváros ivóvize

A megemelkedett vízszint veszélyezteti a Szalki-szigeten az áramszolgáltató transzformátorát, amely létfontosságú Dunaújváros ivóvízellátása szempontjából, mert innen biztosítják az áramot a városi szivattyútelepnek.
Végső esetben egy 100 kilowattos aggregátor adhat majd áramot a csápos kutakhoz.

A dunaújvárosi védekezésben a baracsi önkéntes tűzoltó egyesület, a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézet dolgozói és önkéntesen jelentkező fogvatartottjai is részt vesznek.

17:40 Víz lentről és fentről

Heves zivatar lepte meg Esztergom védőit. A háromszáz önkéntes egy órára kénytelen volt fedett helyen menedéket keresni.
Közben készül a város kitelepítési terve. Több környező település lakói mellett a Duna másik oldalán fekvő Párkány város polgármestere is felajánlotta segítségét, amennyiben erre szükség lenne.
A gátak építése jól halad, de magasabbra kell emelni, mint azt korábban kérték a szakemberek.
A katonák három váltásban, éjjel-nappal dolgoznak a gáton.

17:20  Hivatalos számvetés

Szerda déutánig 62 embert kellett kitelepíteni a Duna áradása miatt és folyamatban van a sződligeti otthon 80 lakójának kiköltöztetése. Eddig erőszakra nem volt szükség a kilakoltatáshoz – mondta el Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója. Beszámolt arról is, hogy minden eszköz – anyagi, technikai, emberi – rendelkezésre áll ahhoz, hogy az árvizet a mederben tartsák. A legmagasabb vízállást akkor lehet pontosan meghatározni, ha a legnagyobb víztömeg átlépi a magyar határt, ez csütörtökre, péntekre várható. A fővárosi tetőzést továbbra is hétfőre várják.

Jelenleg 64 kockázati helyszín van a Dunán. Eddig több mint 800 ezer homokzsákot helyeztek ki, de több millió van még. Az elmúlt éjjel kétezer ember dolgozott a gáterősítéseken, nappal pedig ötezren országszerte, de ez a szám nőni fog.

Nyolcezer ember áll készenlétben a honvédségnél és még ugyanennyi a katasztrófavédelemnél, továbbá 3600 rendőr, sok vízügyi dolgozó és önkéntes segítségére is számíthatnak. A katasztrófavédelemnek további 102 ezer kiképzett, polgári védelmi szolgálatra kötelezettje van – tette hozzá.

Bakondi György az eddigi költségekről nem tudott beszámolni, de idézte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábbi nyilatkozatát, amely szerint 51 milliárd forint áll rendelkezésre a katasztrófavédelmi előirányzatban, amely szükség esetén tovább növelhető.

Emlékeztetett rá, hogy a kormány 15 napra hirdetett veszélyhelyzetet, ezt a parlament meghosszabbíthatja, ugyanez történt a 2010-es kolontári vörösiszap-katasztrófánál is.


Fotó: MTI/Mohai Balázs

600-an a gátakon a fővárosban

Pesti Imre kormánymegbízott, Budapest Főváros Védelmi Bizottságának elnöke arról számolt be, hogy a védekezési munkálatokban a főváros, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársai, a Fővárosi Csatornázási Művek, a katasztrófavédelem és önkéntesek vesznek részt.

A fővárosi Duna-parton nyolc kiemelt védekezési pont van, két helyen – a Margitszigeten és a Római-parton – már intenzív védekezés zajlik. A Margitszigeten 300 ezer homokzsákot, háromezer köbméter homokot építenek be a nyúlgátba. A szigetet kiürítik.

A Római-parton 18 ezer homokzsákból készül a gát. Péntek estére fejezik be a munkát.

A fővárosi gátakon jelenleg 600 ember dolgozik, de ez a szám a többszörösére növelhető. További intenzív védekezés Újpesten, Csepelen és a XI. kerületben várható.

Palkó György, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy 9 méteres vízmagasságig építik ki a védműveket a Margitszigeten, a Római-parton pedig 1800 méter hosszúságban támasztják meg a nyúlgátat. A Királyok útját is 9 méteres magasságig védik, szükség esetén pedig a Batthyány és a Bem téren is védekeznek.

16:25 Később adják át a megszépült Margitszigetet

A felújított szabadtéri színpadra meghirdetett előadások közül biztosan törölni kell: a  Verdi-Wagner nyitókoncertet (június 14.), a Balkan Fanatik-estet (június 15.), A Szabadság Napja (június 19.)és a Duna Karnevál Gála (június 21.) koncerteket. Előreláthatóan június 28-án, a Spartacus című balettelőadással indul az évad, az még bizonytalan, hogy a többi törölt programot megtartják-e később.  A megváltott jegyek június 21-ig becserélhetők a Budapesti Nyári Fesztivál más előadásaira, vagy visszaválthatók két helyszínen: a Szabad Tér Jegyirodában és a Városmajori Szabadtéri Színpad jegypénztárában.

Fotó: Neményi Márton

16:20  Öt főúton és több mellékúton van lezárás

1. számú út, 108+185 és 123+423 km között teljes lezárás. (Budapest-Tatabánya-Győr-Hegyeshalom elsőrendű főút, Győr-Moson-Sopron megye: Győr – Gönyű)

1. számú út, 88+876 és 104+693 km között teljes lezárás. (Budapest-Tatabánya-Győr-Hegyeshalom elsőrendű főút, Komárom-Esztergom megye: Komárom – )

2. számú út, 28+0 és 30+0 km között teljes lezárás. (Budapest-Vác-Rétság-Hont elsőrendű főút, Pest megye: Sződliget – )

10. számú út, 71+610 és 75+519 km között teljes lezárás. (Budapest-Dorog-Almásfüzitő elsőrendű főút, Komárom-Esztergom megye: Dunaalmás – )

11. számú út, 42+600 és 43+200 km között félpályás lezárás. (Budapest-Esztergom-Tát  másodrendű főút, Pest megye: Visegrád – )

11. számú út, 60+500 és 61+500 km között félpályás lezárás. (Budapest-Esztergom-Tát  másodrendű főút, Komárom-Esztergom megye: Esztergom – )

12. számú út, 10+0 és 15+0 km között teljes lezárás. (Vác-Szob másodrendű főút, Pest megye: Nagymaros – )

111. számú út, 1+0 és 4+0 km között teljes lezárás. (Esztergom-Dorog másodrendű főút, Komárom-Esztergom megye: Esztergom – )

1011. számú út, 0+0 és 0+950 km között teljes lezárás. (Táti összekötő út, Komárom-Esztergom megye: Tát – )

1119. számú út, 0+0 és 0+300 km között teljes lezárás. (Tát-Tarján-Tatabánya összekötő út, Komárom-Esztergom megye: Tát – )

1401. számú út, 13+0 és 14+600 km között félpályás lezárás. (Győr-Mosonmagyaróvár összekötő út, Győr-Moson-Sopron megye: Dunaszeg – Ásványráró)

1402. számú út, 5+445 és 6+1312 km között teljes lezárás. (Lébény-Mecsér összekötő út, Győr-Moson-Sopron megye: Mecsér – )

11324. számú út, 0+0 és 2+818 km között teljes lezárás. (Pilismaróti hajóállomáshoz vezető út, Komárom-Esztergom megye: Pilismarót – )

11325. számú út, 0+0 és 1+5 km között teljes lezárás. (Szobi révhez vezető út, Komárom-Esztergom megye: Pilismarót – )

11326. számú út, 0+350 és 1+600 km között teljes lezárás. (Esztergom-országhatár bekötő út, Komárom-Esztergom megye: Esztergom – )

11342. számú út, 0+0 és 0+200 km között teljes lezárás. (Dunaalmás hajóállomáshoz vezető bekötő út, Komárom-Esztergom megye: Dunaalmás – )

11343. számú út, 0+0 és 0+125 km között teljes lezárás. (Dunaalmás vasútállomáshoz vezető út, Komárom-Esztergom megye: Dunaalmás – )

12303. számú út, 0+0 és 0+730 km között teljes lezárás. (Vác-Tahitótfalu komphoz vezető út, Pest megye: Vác – )

51307. számú út, 0+0 és 1+68 km között teljes lezárás. (Lórév-Adony komphoz vezető út, Pest megye: Lórév – )

A korábbi árvizi eseményekről itt olvashatsz:

 

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik