Belföld

Árvíz miatt késik Orbán újraválasztása

orbán viktor (orbán viktor)
orbán viktor (orbán viktor)

Kongresszus helyett lapátolni mennek a fideszesek. Ha levonul az ár, centralizáltabbá válik a párt. Varga ki, Lázár be.

Elhalasztja vasárnapra tervezett kongresszusát a Fidesz, tekintettel az árvízi helyzetre.

Kocsis Máté, a kormánypárt kommunikációs igazgatója azt mondta, a döntést a Fidesz elnöksége hozta meg, tekintettel a kormányfő által a Dunán levonuló árvíz miatt elrendelt veszélyhelyzetre. Vagyis az Orbán Viktor pártelnök vezette testület figyelembe vette Orbán Viktor miniszterelnök döntését.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Azt kérik a kongresszusi küldöttektől, polgármesterektől, Fidesz-tagoktól és aktivistáktól, hogy tanácskozás helyett inkább töltsék a homokzsákokat, vagy szervezzék a védekezési munkálatokat.

A kongresszus új időpontjáról később döntenek.

A Fidesz következő tisztújításán jelentős változások várhatók. Kövér László választmányi elnök az Indexnek arról beszélt, hogy távozik az elnökségből Varga Mihály, aki hellyel-közzel húsz évig volt alelnök, és helyére Lázár János kerül.

Lázár útja felfelé

Az alelnöki posztra esélyes Lázár János még 2000-ben, mint Rapcsák András parlamenti titkára lépett be a Fideszbe. Két évvel később – Rapcsák halála miatt – hirtelen országgyűlési képviselő és hódmezővásárhelyi polgármester lett. A médiafigyelem középpontjába Orbán Viktornak köszönhetően került, aki Lázárt jelölte 2010-ben a Fidesz képviselőcsoportjának élére. Két év keménykezű frakcióvezetés után Orbán újabb feladattal bízta meg az egykori parlamenti titkárt, átirányította ugyanis a Miniszterelnökséget vezető államtitkári székbe, így Lázár gyakorlatilag az összes tárcavezető főnöke lett. Most a pártjában is a csúcs közelébe ér.

 

Varga ki, Lázár be, Orbán marad

Változás várható a Fidesz működésében is, jelenleg ugyanis a különböző szakpolitikai kérdésekkel foglalkozó tagozatok alulról szerveződnek, Kövér szerint azonban ez a mozgalmi jelleg nem bizonyult hatékonynak, mivel – megítélése szerint – a tagok nem tudtak elegendő energiát fordítani a tagozatok működésére. A kongresszus elé kerülő javaslat ezen úgy módosítana, hogy a tagozatok vezetőit – a regionális pártigazgatókhoz hasonlóan – az elnökség nevezné ki, vagyis felülről szerveződnének ezen testületek is.

A legkisebb meglepetéssel járó szavazás a pártelnökválasztás lesz, ahol Orbán Viktor tuti befutónak számít. Amint elvonul az ár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik