Belföld
orbán viktor (orbán viktor, )

Árvíz miatt késik Orbán újraválasztása

Munkácsy Márton
Munkácsy Márton

2013. 06. 05. 10:59

Kongresszus helyett lapátolni mennek a fideszesek. Ha levonul az ár, centralizáltabbá válik a párt. Varga ki, Lázár be.

Elhalasztja vasárnapra tervezett kongresszusát a Fidesz, tekintettel az árvízi helyzetre.

Kocsis Máté, a kormánypárt kommunikációs igazgatója azt mondta, a döntést a Fidesz elnöksége hozta meg, tekintettel a kormányfő által a Dunán levonuló árvíz miatt elrendelt veszélyhelyzetre. Vagyis az Orbán Viktor pártelnök vezette testület figyelembe vette Orbán Viktor miniszterelnök döntését.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Azt kérik a kongresszusi küldöttektől, polgármesterektől, Fidesz-tagoktól és aktivistáktól, hogy tanácskozás helyett inkább töltsék a homokzsákokat, vagy szervezzék a védekezési munkálatokat.

A kongresszus új időpontjáról később döntenek.

A Fidesz következő tisztújításán jelentős változások várhatók. Kövér László választmányi elnök az Indexnek arról beszélt, hogy távozik az elnökségből Varga Mihály, aki hellyel-közzel húsz évig volt alelnök, és helyére Lázár János kerül.

Lázár útja felfelé

Az alelnöki posztra esélyes Lázár János még 2000-ben, mint Rapcsák András parlamenti titkára lépett be a Fideszbe. Két évvel később – Rapcsák halála miatt – hirtelen országgyűlési képviselő és hódmezővásárhelyi polgármester lett. A médiafigyelem középpontjába Orbán Viktornak köszönhetően került, aki Lázárt jelölte 2010-ben a Fidesz képviselőcsoportjának élére. Két év keménykezű frakcióvezetés után Orbán újabb feladattal bízta meg az egykori parlamenti titkárt, átirányította ugyanis a Miniszterelnökséget vezető államtitkári székbe, így Lázár gyakorlatilag az összes tárcavezető főnöke lett. Most a pártjában is a csúcs közelébe ér.

 

Varga ki, Lázár be, Orbán marad

Változás várható a Fidesz működésében is, jelenleg ugyanis a különböző szakpolitikai kérdésekkel foglalkozó tagozatok alulról szerveződnek, Kövér szerint azonban ez a mozgalmi jelleg nem bizonyult hatékonynak, mivel – megítélése szerint – a tagok nem tudtak elegendő energiát fordítani a tagozatok működésére. A kongresszus elé kerülő javaslat ezen úgy módosítana, hogy a tagozatok vezetőit – a regionális pártigazgatókhoz hasonlóan – az elnökség nevezné ki, vagyis felülről szerveződnének ezen testületek is.

A legkisebb meglepetéssel járó szavazás a pártelnökválasztás lesz, ahol Orbán Viktor tuti befutónak számít. Amint elvonul az ár.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.