Belföld

Veszélyhelyzet! Alul is, felül is támad a víz

Figyelmeztetést adott ki a meteorológia, veszélyhelyzetet hirdetett a miniszterelnök.

A felhőszakadás miatt keddre elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest megyékre, valamint a fővárosra. Az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 30 milliméternél is több csapadék hullhat. Szintén elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az erős szél miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyékre.

Kedd délután, este az Északi-középhegység és Közép-Magyarország térségében elszórtan zivatarok alakulhatnak ki, amelyekhez néhol felhőszakadás, erős szél és kisebb méretű jég társulhat.

Veszélyhelyzetet rendelt el a miniszterelnök

Kedd déltől veszélyhelyzetet rendelt el a kormányfő a Duna áradása miatt. Orbán Viktor a kormányzati koordinációs bizottság ülése után elmondta: az árvízi védekezéshez szükséges költségvetési forrásokat megnyitották, és mozgósítani tudnak körülbelül 8 ezer katonát, ugyancsak 8 ezer katasztrófavédelmi dolgozót, 1400 vízügyi szakembert és 3600 rendőrt.
Az Ausztriától kapott adatok alapján történelmi vízállás várható a Dunán, és elhúzódó védekezésre kell berendezkedni. Óriási víztömeg érkezik, amely szerdán lép be az ország területére, ezért a legnehezebb időszak a hétvégén várható – közölte Orbán Viktor, hangsúlyozva ugyanakkor: “reális esély van arra, hogy megtartsuk a vizet a medrében”.

Újra kell tervezni az ideiglenes védvonalakat

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta: Komárom-Esztergom megye több településén zajlik a gátrendszer megerősítése és magasítása. Győr-Moson-Sopron megyében az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna áradása jelenthet veszélyt.

A fővárosban a Margitszigeten és a Római-parton folyik jelenleg jelentősebb védekezés. Pest megyében már számos kritikus helyre vittek homokzsákokat; Érdre 40 ezer, Vácra 20 ezer, Dunakeszire és Kisorosziba 5-5 ezer, Tahiba és Leányfaluba 3-3 ezer zsákot. Eddig 52 ezer homokzsákot raktak le országszerte a kritikus pontokon. Összesen 610-en vettek részt a védekezési munkálatokban, köztük a katasztrófavédelem, a vízügy, valamint önkormányzatok, önkéntes tűzoltóságok és a lakosság.

A dunai árhullám miatt már rendkívüli készültséget rendeltek el Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében. Az eddigi legmagasabb vízszint körüli értékek várhatóak Komáromban, Esztergomban és Budapesten is. Szolnokról és Miskolcról csaknem háromszáz vízügyi szakembert vezényeltek át a Duna Győr-Moson-Sopron megyei szakaszához. Az ár körülbelül 18-20 nap múlva hagyja el az országot.

Lelassult az áradás a Duna felső szakaszán, de mivel a folyó Passaunál a vártnál magasabb vízállással tetőzött, itthon újra kell tervezni az ideiglenes védvonalakat – mondta a Kossuth rádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella megerősítette: a Duna Nagybajcsnál várhatóan pénteken tetőzik, 890 centiméterrel. Budapesten vasárnap várható a tetőzés, 875 centiméteres vízállással.

Bakondi: 20-25 ezer emberre lesz szükség a gátakon

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója az M1 reggeli műsorában azt mondta: a mostani áradás vélhetően mindenhol meghaladja az eddig mért legnagyobb vízállást, valósak azok a prognózisok, hogy az utóbbi 500 év legnagyobb árvize várható a Dunán. Jelenleg mintegy 900 ember van a gátakon, az árvízi munkában várhatóan 20-25 ezer ember munkájára lesz szükség. Bakondi György hangsúlyozta: csak a katasztrófavédelem irányítása alá tartozó szervezetek létszáma meghaladja a százezer főt, és megfelelő létszámot csoportosíthatnak át, amikor kell.

Kedden négyszáz katona kezdi meg munkáját az árvízi mentésben – mondta a honvéd vezérkari főnök. Benkő Tibor közölte, a honvédségnél már hétfőn elrendelték a készenlétet. Elsőként az aktív katonai szolgálatban állókat vetik be, szerdától az önkéntes védelmi és az önkéntes műveleti tartalékosokat is bevonják. A Magyar Honvédségnél állandó készenléti szolgálat is van, amely például a katasztrófavédelmi feladatok ellátására kijelölt erőt jelenti. Ez mintegy 1500 embert jelent. Megkezdték a technikai eszközök átcsoportosítását is az ország keleti részéből Győr és Tata térségébe. Ha elrendelik a veszélyhelyzetet, akkor a honvédség hat helikoptert tud bevetni.

Római-part: felkészültek a kilakoltatásra

A római-parton élőket a hatóságok már tájékoztatták, hogy készüljenek fel a kilakoltatásra. A jelenlegi adatok alapján a folyó Budapesten vasárnap tetőzik, 875 centiméterrel. Az eddigi legmagasabb vízszint a fővárosban 860 centiméter volt, 2006-ban. A környéken a közelgő veszélyhelyzet miatt lekapcsolták a közműveket, így leállt az áram- és a vízellátás is. A reggeli órákban elkezdték bezárni a Királyok útja, Nánási út útvonalon a töltés kapuit, itt 10 órakor a forgalmat is leállítják, ezért az ott parkolókat már tegnap arra kérték, hogy autóikat hozzák ki a hullámtérről. Tarlós István főpolgármester a köztévében azt mondta, Csillaghegy egyes területein lehet számítani kitelepítésekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik