Belföld

Akárki kormányoz, ők csak túlélik a rendszert

pedagogusok-tuntetese(210x140)(1).jpg (pedagógus szakszervezeti tüntetés)
pedagogusok-tuntetese(210x140)(1).jpg (pedagógus szakszervezeti tüntetés)

A Fidesz a tanárok anyagi és erkölcsi megbecsülésén dolgozik már 3 éve. Az MSZP szerint ebből egy szó sem igaz.

A Fidesz szóvivője pártja köszönetét fejezte ki azoknak a nevelőknek, tanároknak, oktatóknak, akik – mint fogalmozott – áldozatos munkát végezve, „túlélve a Gyurcsány-Bajnai korszakot” is tanítják, oktatják a gyermekeket. Zsigó Róbert szerint a baloldal gőzerővel keresi a felhergelhető, megosztható csoportokat, de a pedagógusok az indulatok gerjesztésén túl más jóra tőlük nem számíthatnak, mert a Gyurcsány-Bajnai kormányok idején több ezer pedagógus került utcára, több száz iskolát zártak be, magukra hagyták őket.

A szóvivő szerint Bajnai Gordon ma is „madárnak nézi” a tanárokat, béremelést ígér nekik, holott más baloldali politikusok is elismerik, hogy ez megvalósíthatatlan ígéret. Zsigó Róbert azt mondta: amíg a baloldali szervezetek és politikusok veszekednek, a Fidesz azon dolgozik, hogy rendezze a pedagógusok bérét, anyagi és erkölcsi megbecsüléseket. Az MTI kérdésére, hogy a pedagógusok szeptembertől, vagy jövő januártól számíthatnak-e béremelésre, a Fidesz szóvivője úgy válaszolt: a kormány és az oktatási államtitkárság „mielőbb szeretné bevezetni a pedagógus életpályamodellt”, és ennek keretében kerülne sor a béremelés kérésére is.

MSZP: A Fidesz okozta a káoszt

Az ellenzéki párt szintén köszönetét fejezte ki valamennyi tanárnak és tanítónak, mert csak nekik köszönhető, hogy „a Fidesz okozta káoszban” még működik az oktatási rendszer, figyelnek a gyermekekre, oktatják őket még akkor is, ha egzisztenciájuk és egészségügyi állapotuk az elmúlt három évben folyamatosan romlott. Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja azt mondta: a kormány három éve hitegeti, átveri és becsapja a dolgozókat.

Az MSZP-s politikus úgy látja: az elmúlt 23 évet tekintve most vannak a legrosszabb helyzetben a pedagógusok, nőtt a munkaterhelésük, csökkent a bérük, többeket elbocsájtottak. A tanárokat, a szakfelügyelők és a kamarák úgy ellenőrzik, hogy „még a szoknyájuk hosszát is” vizsgálják, és olyan dolgokat kérnek tőlük, amiket lehetetlen teljesíteni. Orbán Viktor kormánya az életpálya-modell bevezetéséről még most is csak feltételes módban beszél, mert a Fidesz kampányt akar csinálni a béremelésből is, amelyet, ha be is vezetnének, ha újra kormányra kerülnének, pár hónap múlva visszavonnák.

Kunhalmi Ágnes felszólította a Fideszt, ne a pedagógusok kirúgásából akarják fedezni a feltételes módban hangoztatott béremelést, és azt ne csak pár hónapra adják majd meg. Az MSZP elnökségi tagja azt mondta, ha 2014-ben újra kormányra kerülnek, modern pedagógiai kultúrát és módszert, stabil oktatási- és rendezett bérrendszert, valamint „szorongás- és görcsmentes” oktatáspolitikát teremtenek.

A pedagógus életpálya-modell bevezetése és a vele járó anyagi felemelkedés már a küszöbön. A köznevelési államtitkár pedagógusnapi köszöntőjében írta ezt. Szerinte biztató jel, hogy a Klebelsberg tanulmányi ösztöndíj meghirdetése után jelentősen nőtt a tanári pályára jelentkezők száma. Hoffmann Rózsa rámutatott: a nevelés a legnagyobb felelősség és a legnagyobb szakmai kihívás, amely csakis “az örök emberi értékekre, közöttük is a legnagyobbra, a szeretetre épülhet. Arra az igazán jót akaró, komoly és következetes szeretetre, amely erőt ad a szakmai hozzáértésünk, a módszertani tudásunk, a fejlődés- és nevelés-lélektani ismereteink naprakészen tartásához, gazdagításához” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik