Belföld

Kitiltottak egy beteg gyereket egy budapesti wellnessközpontból

oxygen wellness (oxygen wellness)
oxygen wellness (oxygen wellness)

Bicskanyitogató sztorit hozott szerda délelőtt a 444. Azt írják, kitiltották a hétéves Leventét a Naphegy téri Oxygen nevű wellnessközpontból.

A kisfiú többször is járt már ott apjával, Levente ugyanis nagyon szereti a központ játszóházát. Eddig vagy tíz alkalommal voltak az Oxygenben, ám a hétvégén a sorozatnak végeszakadt. A központ házirendje ugyanis váratlanul kibővült egy sorral: “Speciális igényű és speciális ellátást, illetve felügyeletet igénylő gyermeket befogadni nem áll módunkban.”

Levente valóban speciális: szervezete egy csecsemőkori agydaganat miatt szenvedett némi károsodást. Jobb oldala részlegesen lebénült, ezért nem tud önállóan járni, vagyis mozgáskorlátozott, de fel tud állni és kúszik, mászik fel és alá. Egyik fülére nem hall és betegségének utóhatása az is, hogy figyelemzavaros és hiperaktív.

A lap szerint Leventét május utolsó szombatján teljesen kitiltották az Oxygénből. Apja beszámolója szerint a kisfiú zokogni kezdett, amikor nem engedték be a játszóházba.

Az intézmény vezetője a helyszínen azzal érvelt, hogy a pedagógusok panaszkodtak, nem tudnak bánni Leventével. A fiú apja informális úton úgy értesült, hogy valójában nem a pedagógusok panaszkodtak, hanem valamelyik szülőnek volt problémája azzal, hogy a gyereke Leventével volt együtt a játszóházban.

Oxygen: “Nem vagyunk erre felkészülve”

Leventével nem voltak magatartásproblémák, viszont éppen mozgáskorlátozottsága miatt állandó figyelmet és segítséget igényelt. Ezt viszont még a legjobb szándékú óvónő sem tudta anélkül megtenni, hogy a játszóházban tartózkodó – esetenként 12-15 gyermek – ne lássa ennek kárát – írja az Oxygen Wellness Kft. közleményében, hozzátéve, hogy ez a fajta kényszerű figyelemhiány veszélyeztette a többi bent játszó gyermeket.

Az eset rávilágított arra, hogy korlátozottak a lehetőségeik, ezért kellett egységesíteni és konkretizálni a szabályozást. Mindezen tapasztalatok birtokában, többszöri látogatás után vonták le azt a konklúziót, hogy nem felkészültek speciális nevelési igényű gyermek ellátására – magyarázzák a döntést.

Mint kifejtik, jobban végig kellett volna gondolniuk, hogy alkalmasak-e egy ilyen feladatra, és az lett volna a helyes, ha amint nyilvánvalóvá vált számukra, hogy Levente teljes és kizárólagos felügyeletet igényel, azonnal jelezték volna az édesapa felé írásban is, hogy erre nincsenek felkészülve, nem tudják megoldani – fogalmaznak a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik