Belföld

A NAV-engedély nélkül nincs trafik

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pest-megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága kiadta az első működési engedélyeket a „Trafiktörvénynek” megfelelően. A törvény alapján a már koncessziós szerződéssel rendelkezők a területileg illetékes Igazgatóságokon adhatják be kérelmeiket, amelyek alapján a NAV Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságai az engedélyeket kiadják.

A „Trafiktörvény” értelmében a pályázaton nyertes, koncessziós szerződéssel rendelkező vállalkozóknak kérelmeiket a területileg illetékes Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságokhoz kell beadniuk. Az Igazgatóságok a kérelmeket a jogszabálynak megfelelően feldolgozzák, ellenőrzik, és amennyiben megfelelnek a jogszabályban előírtaknak, úgy kiadják a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységéhez szükséges az engedélyt, amely alapján a vállalkozás tevékenység július elsejével megkezdheti.

Az engedélyezés zökkenőmentessége érdekében ajánlott a kérelmek mielőbbi benyújtása. Fontos, hogy a kérelmező körültekintően járjon el, lehetőség szerint használja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján közzétett kérelemnyomtatványt és csatolja az előírt mellékleteket.

Azon gazdálkodóknak, akik a koncessziós szerződésükben vállalták, hogy a dohánytermék kiskereskedelmi tevékenységet 2013. július 1-től megkezdik, a vámhatósági engedély iránti kérelmet legkésőbb 2013. május 31-ig ajánlott benyújtaniuk, figyelemmel a kérelmek várhatóan magas számára és az engedélyezési eljárásra biztosított ügyintézési határidőre.

A már beadott és elbírált kérelmek alapján az országban elsőként a NAV Pest-megyei Vám-és Pénzügyőri Igazgatósága kiadta az első engedélyeket, viszont adataink alapján – a kiadott koncessziós szerződések számához viszonyítva – az eddig beadott kérelmek száma csekély, ezért javasolja a NAV az ügyfelek számára a kérvény mielőbbi beadását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik