Belföld

Tódul a magyar Ausztriába, de csak idénymunka kell

Az adatok szerint az előző hónapban ugrásszerűen, több ezer fővel csökkent a magyar munkavállalók száma az osztrák területeken. Tavaly kevesebben tértek haza az idénymunka után, mint 2013-ban. A szociológusok szerint népszerű a külföldi munka, de egy idő után a fiatalok is visszavágynak.

Rengeteg magyart, főként fiatalokat, de idősebbeket is csábítanak az osztrák fizetések. Átlagosan egy év alatt 52 ezer hazai munkavállaló fordul meg „sógoréknál”, többségük csak idénymunkát vállal. Főként a turizmus és az építőipar a húzóágazat, de sokan vállalnak nehéz fizikai munkát, akár csak pár napra.

Népszerű munkakör – főként a nyári időszakban – a takarítás, kerti munkák, szőlőművelés is.

A fiatalokat, pályakezdőket csábítja a többszázezer forintnak megfelelő fizetés. Az itthoni bizonytalanság, a média és a politika által keltett feszültség frusztrált állapotba hozza az ifjakat, ezért próbálnak szerencsét inkább a határon túl. Ugyanakkor Ausztriában sem minden csupa öröm és boldogoság, mert nem mindenhol bánnak tisztességesen a dolgozókkal.

A megdöbbentően magas számadatok mellett fontos megjegyezni, hogy a külföldön dolgozók zöme nem telepedik le végleg idegenben. Bizonyos időközönként hazajárnak, főként a síszezon után térnek vissza a szülőhazába.

A volksgruppen.orf.st hírportál épp egy ezzel kapcsolatos számadatot közölt a minap. Úgy látják, hogy áprilisban tért vissza a legtöbb idénymunkás „sógoréktól”. Azt írják, hogy tavaly tavasszal csökkent az Ausztriában munkát vállaló magyarok száma, s ez a tendencia idén is folytatódott. 2012-ben 6,5 százalékos mérséklődést tapasztaltak, idén pedig 7,8 százalékos visszaesés.

A Győr24-en korábban már olvashattak beszámolókat a külföldi munkavégzéssel kapcsolatban. Három fiatalt kérdeztünk a kinti körülményekről, bánásmódról, akik vegyes tapasztalatokat osztottak meg velünk.

Ez lesz a harmadik évem idekint. 21 éves voltam, amikor egyik ismerősöm, aki akkor már kint kereste a kenyerét, szólt, hogy van kint munkalehetőség a síszezonban. Én akkor tanultam ki a szakmámat, csupán pár hónapnyi gyakorlattal rendelkeztem, ám úgy döntöttem belevágok. Persze nem kevés félelemmel. Az első fél évben négyen laktunk pár négyzetméteres szobában. A börtönben is több privát szféra jut az elítélteknek, ám 5-6 hónappal később már bérelhettem magamnak egy olcsó albérletet.

Először egy hotel éttermében dolgoztam. Miben különbözik ez a hazai körülményektől? Hatalmas a hajtás – akárcsak otthon – volt olyan, hogy napi 16-18 órát is lehúztunk. Ám a fizetés többszöröse az otthoni béreknek és csak a borravalóból ki tudom fizetni az albérlet rezsijét” – mesélte a Győr24-nek Kollár Barnabás, aki portásként keresi kenyerét Stájerország tartományban.

Itt olvashatja a többi érdekes élménybeszámolót a külföldön dolgozó fiataloktól!

A munkavállalók szerint a morál szigorúbb, mint itthon, de a pénz kárpótolja a fáradtságot. A destatis.de oldal egyik tanulmányából az is kiderül: a magyarok, nem szívesen telepednek le idegen országban, s a családalapítást sem ott tervezik. A megkérdezettek 80 százaléka csak egy anyagi alapot szeretne megteremteni magának, amiből itthon majd el tud indulni a nagybetűs életbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik