Belföld

A főépítész cáfolja Tarlós szavait

margitsziget (margitsziget, )
margitsziget (margitsziget, )

A XIII. kerületi főépítész szerint nem igaz a főpolgármester állítása, hogy 23 éve nem készült átfogó fejlesztési terv a Margitszigetről.

Arató György a Népszava keddi számában azt mondta: a Fővárosi Közgyűlés 2009-ben fogadta el a terület stratégiai tervét, és ez alapján készült egy szabályozás, amely gyakorlatilag felparcellázná a szigetet.

A főépítész magyarázata szerint jelenleg nyolc földrészletre oszlik a sziget, ezekre nem lehet építési engedélyt kiadni, de a szabályozási terv ezt öttel, 13 földrészletre növelné, és az öt új területre már lehetne építési engedélyt kiadni. Lakóházra vagy villaparkra nem, de például welness-szállóra igen – tette hozzá.

A főépítész utalt arra, hogy a terület további felszabdalása azért is aggályos, mert egy tavaly decemberi kormányrendelet megtiltotta az úgynevezett történeti kertek telekstruktúrájának megváltoztatását, márpedig egy 2011-es erőforrás-minisztériumi rendelet szerint ilyen kertnek számít a Margitsziget is.Tarlós István hétfőn “buta politikai hazugságnak” minősítette a terület felparcellázásról szóló hírt – emlékeztetett a lap.

Arató György a Népszavának azt is mondta: a Margitsziget kerülettől való elvételét célzó törvénymódosítást azzal indokolják, hogy a sziget kiemelt idegenforgalmi célpont, ami szintén nem igaz. A kerület saját felmérései szerint a sziget látogatói 70 százalékban kerületi, illetve budapesti lakosok, csak harmaduk turista. “Ezzel az erővel a budai Várat inkább átvehetné a főváros az államtól, hiszen ott az arány fordított: az oda látogatók 70 százaléka valóban turista” – mondta a főépítész.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik