Belföld

Felosztanák a Margitszigetet

margitsziget (hirdetés, )
margitsziget (hirdetés, )

Egy szabályozási terv szerint öt telket hoznának létre a Margitszigeten - írja a hétfői Világgazdaság. Tarlós István buta politikai hazugságnak minősítette a cikk tartalmát.

“Tulajdonképpen felparcelláznák a Margitszigetet egy főváros által kidolgoztatott szabályozási tervezetben” – mondta a lapnak a XIII. kerületi főépítész. Arató György annak kapcsán nyilatkozott, hogy egy törvényjavaslat szerint a Margitszigetet, amely közigazgatásilag a XIII. kerület része, különálló fővárosi hatáskörbe utalnák.

A főépítész elmondta, hogy öt új építési telket hoznának létre a dokumentum szerint. Ez alapján a Thermál és a Nagyszálló számára javasolnak egy telket. A következő telek a volt Dózsa-teniszstadion területe, a harmadik a Palatinus strandfürdő telke lenne. Önálló telek lenne a Nemzeti Sportuszoda is a 2006-ban átadott bővítéssel, az ugrófallal együtt. Ugyancsak különálló telek lenne az atlétikai centrum is.

“Ezeknek a telkeknek a létrehozását hívjuk úgy, hogy felparcellázás, ugyanis más építési jogok vonatkoznak rájuk, mintha nem lennének önálló telkek” – hangsúlyozta a főépítész. A főépítész szerint a tervezet alapján kötelező lesz kialakítani ezeket a telkeket, amelyek így az állam vagy a főváros által eladhatóvá válnak. A Dózsa-teniszstadion helyén ma már gyakorlatilag nincs építmény, csak romok, miután telek lesz, építhetnek rajta valamit – mondta.

A szabályozási tervezetet a főváros dolgoztatta ki, és a hatályos törvényi rendelkezések szerint a XIII. kerületi önkormányzat alkotott volna belőle helyi rendeletet. Ha életbe lépne a sziget “elcsatolásáról” szóló törvény, akkor a szabályozási tervről már a Fővárosi Közgyűlés dönt – olvasható a cikkben.

A XIII. kerületi polgármester ésszerűtlennek, törvénytelennek és közigazgatási mutyinak titulálta a Margitsziget közvetlen fővárosi irányítás alá vonását, amiről nem kérték ki a kerület véleményét. Azt is jelezte, hogy a Margitszigeten működő vállalkozások kerületet illető mintegy 133 millió forintnyi adóját ez esetben a főváros kapná meg – ismerteti a lap.

Tarlós: buta politikai hazugság a parcellázás

Tarlós István főpolgármester a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn cáfolta a Világgazdaságban megjelenteket, miszerint felparcelláznák a területet, mint mondta, ez egy “buta politikai hazugság”. A városvezető szerint a Margitsziget közvetlen fővároshoz rendelése egy hatósági változás, az önkormányzat a saját tulajdona felett gyakorolhatja a közigazgatási jogokat. Az adóbevételekre utalva felvetette: miért szedné továbbra is a XIII. kerület a fővárosi vagyonelem hasznát.

Fejlesztések sora, és WiFi lesz a szigeten

Számos fejlesztés, köztük a sportlétesítmények rekonstrukciója és a szabadtéri színpad bővítése készül el 2016-ig a Margitszigeten – ismertette Tarlós István. A felújított víztornyot, a szabadtéri színpadot és az új, barcelonaihoz hasonló szökőkutat két hét múlva adják át. A továbbiakban pedig egyebek mellett a stadion, a Palatinus strand, a teniszstadion felújítását tervezik, megújítják és bővítik a futópályát, új kikötőket és játszóteret építenek, megújul a díszvilágítás és az öntözőhálózat.

Emellett bővítik a szabadtéri színpadot, fejlesztik a kis állatkertet, megújítják a növényzetet, több közlekedési újítás lesz és teljes lesz a csatornázás. A terület egészén WiFihálózatot alakítanak ki. A főpolgármester elmondta, hogy az elmúlt 23 évben nem készült komplex fejlesztési terv a Margitszigetre, pedig a fejlesztéseket már rég el kellett volna indítani “valakiknek”. Hozzátette: lépcsőzetesen, többnyire saját forrásból, kormányzati támogatással valósítják meg a beruházásokat, várhatóan 2016-ig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik