Belföld

150 millióba fájnak a vérszívók

szunyog(1)(210x140)(5).jpg ()
szunyog(1)(210x140)(5).jpg ()

A kormány idén a tavalyi forrásokhoz képest kétszer annyit, 150 millió forintot különített el szúnyogirtásra a turisztikai célelőirányzatból - közölte Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter.

Kifejtette: a szúnyogirtás támogatásának koordinációját a Magyar Turizmus Zrt. végzi. Ebből az előirányzatból viszont kizárólag a turisztikailag frekventált terülteken lehet szúnyogot irtani. A legtöbbet, 50 millió forintot a Balatonnál költhetnek szúnyogirtásra, emellett a Budapest-Közép-Dunavidéken 20 millió forintot, Észak-Magyarországon és a Dél-Alföldön 10-10 milliót, a Tisza-tónál 15 milliót, az Észak-Alföldön 13 milliót, Nyugat-Dunántúlon 15 milliót, a Közép-Dunántúlon 10 milliót, Dél-Dunántúlon pedig 7 millió forintot fordítanak majd erre a célra.

Németh Lászlóné a parlamenti honlapon hétfőn közzétett válaszából az is kiderül, hogy katasztrófavédelmi szúnyoggyérítésre csak a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet időszakában, ár- és belvíz által sújtott területet érintően kerülhet sor, vagyis a vis major támogatás terhére csak ilyen helyzetben igényelhető erre a célra támogatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik