Belföld

Légi szúnyogirtás lesz jövő héten Fehérváron

Az elmúlt hetekben végzett csípésszám-vizsgálatok alapján a tervek szerint jövő héten hétfőn légi szúnyogirtás lesz Székesfehérváron.

A tavaszi rendkívüli szúnyogirtást azért kellett elrendelni, mert a gyötrő szúnyog populációja nagyon elszaporodott és eléri az Országos Környezet-egészségügyi Intézet tájékoztató irányelve által meghatározott határértéket is.

Bozai István városgondnok tájékoztatása szerint a Városgondnokság május 13-án, hétfőn megkezdi a város területén a légi kémiai szúnyogirtást. Csípésszám- vizsgálatot hetek óta végeznek és a mérési eredmények alapján indokolttá vált a májusi rendkívüli irtás. 

Entomológus szakértő bevonásával folyamatosan figyelemmel kísérik a különböző szúnyogfajták fejlődését, szaporodását. A szakember a mérések alapján megállapította, hogy a gyötrő szúnyogfertőzés és a növekvő csípésszámok indokolják az irtást.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet tájékoztató irányelve által meghatározott határértéket is eléri a szúnyogok száma, de a Városgondnokság nem is akarja megvárni, amíg kritikus lesz a helyzet. Ha az időjárás engedi, jövő héten hétfőn napnyugta előtt két órával kezdődik az irtás, mely akkor hatásos, ha optimális időben végzik. Esőnapot is kijelöltek, így ha kedvezőtlen lesz az idő, akkor szerdán és csütörtökön végzik majd a munkát. 

A gyötrő szúnyog petéi hosszú ideig, akár évekig is életképesek maradnak. Télen a vizekben fejlődésük nem indul meg, csak akkor, amikor a tavaszi nap a vizet felmelegíti. Növekedésük ilyenkor hihetetlenül gyors, a lárvák meleg időben 4-5 nap alatt kifejlődnek, amelyhez napos, sekély víz (pocsolya, vizesárok, gödör, kocsinyom) is elegendő. A tavaszi esők után víz alá került rétek, a megáradt folyók árterei nyüzsögnek a lárváktól. A bábok pedig víz nélkül, a sárban is befejezik fejlődésüket.

Az irtás során felhasználandó hatóanyag az Aqua K-Othrine ULV, mely emberre és melegvérű állatokra nem veszélyes, de méhekre igen. Ezért felhívják a méhészek figyelmét, hogy tegyék meg az ilyenkor szükséges óvintézkedéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik