Belföld

Megkérdőjelezte az auschwitzi eseményeket egy jobbikos

Gaudi-Nagy Tamás (Gaudi-Nagy Tamás)
Gaudi-Nagy Tamás (Gaudi-Nagy Tamás)

Gaudi-Nagy Tamás parlamenti felszólalásában arra utalt, hogy nem minden úgy történt, ahogy mondják.

Az országgyűlési képviselők egy MSZP-s határozati javaslaton vitáztak csütörtökön délután. Eközben érezte úgy Gaudi-Nagy Tamás, hogy egyéni történelmi nézeteit meg kell osztania a Tisztelt Házzal.

Az auschwitzi haláltábor kapcsán sok kritika elhangzott már, hogy vajon az ott bemutatott események összhangban vannak-e a történtekkel.

idézi a jobbikos képviselőt az Az észtek litvánok lettek mikroblogra hivatkozva az Index.

A lap úgy tudja, hogy sem a szintén jobbikos levezető elnök, Balczó Zoltán, sem az ülésen részt vevő politikusok nem tiltakoztak az elhangzott mondat ellen.

Botrány lett a kérdésfelvetésből

Rogán Antal csütörtök délután közleményben ítélte el a jobbikos képviselő szavait:

“A Fidesz frakcióvezetőjeként a leghatározottabban elítélek minden olyan kétértelmű kijelentést, mint ami elhangzott ma a Parlamentben Gaudi-Nagy Tamás felszólalásában. Senkinek nincs joga megkérdőjeleznie a holokauszt tényét, milliók szenvedését és halálát”

Az MSZP is közleményben tiltakozott:

„Sunyi módon a történészek tudományos vitájának álcázta saját aljas véleményét, amely szerint megkérdőjelezhető azoknak a szörnyű gaztetteknek a valóságtartalma, amelyeket a nácik elkövettek az auschwitzi haláltáborban.”

A Magyar Szocialista Párt határozottan elítéli és undorodva visszautasítja a Jobbik újabb provokációját – írják, hozzátéve, hogy felszólítják a Legfőbb Ügyészt, hogy hivatalból indítson eljárást a bűnismétlő Gaudi Nagy Tamás ellen.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Kövér László házelnöktől kért intézkedést Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő csütörtökön a Parlamentben a holokausztról tett kijelentése miatt. “A képviselő ezen felszólalásával az újkori antiszemitizmus fegyverét a holokauszt relativizálását valósította meg” – hangsúlyozta a zsidó szövetség, hozzátéve, hogy “a képviselő nyíltan nem tagadta ugyan a holokauszt tényét, de alantas módon célzott arra, hogy a több millió áldozat kivégzésének színhelyén kialakított emlékhelyek nem a valóságot tükrözik..

Gaudi-Nagy nem ma kezdte

Nem ez az első, hogy Gaud-Nagy botrányt kavar kijelentésével. A Parlament blog szerint 2010-ben példáulmegjegyzésekkel kísérte, hogy a parlamenti folyosón Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy rabbi vendégével haladt végig.

“Jött felmérni, hogy mekkora zászló kell majd a hatalomátvételhez?” – szólt oda Gaudi a zsidó egyházi személy látogatása kapcsán.

Az Index cikke is arra emlékeztet: a képviselőnél visszatérő téma a holokauszt. 2010-ben például a költségvetés vitájakor azzal volt problémája, hogy „a kiadási tételek között szerepel a párizsi békeszerződésből 1,7 milliárd forintos fizetési kötelezettség”, majd hozzátette: „Én nem tudok arról, hogy zsidó honfitársainkkal háborúban álltunk volna a második világháborúban, arról sem tudok, hogy Izraellel háborúban álltunk volna, hiszen Izrael akkor nem is létezett.”

Szintén ekkor kezdte el azt is fejtegetni, hogy a holokausztkutatás kapcsán le kellene számolni a tabukkal: „Igenis nem lehetnek szent tehenek gyakorlatilag a tudományos kutatás és a véleménynyilvánítási szabadság úgymond piacán, tehát igenis ha éppen akár a holokausztkutatásról van szó, ha éppen akár a hungarocídium kutatásáról van szó, tehát a magyarság ellen elkövetett bűntettek tömegeiről az elmúlt vérzivataros huszadik században, igenis nem lehet alkotmányosan különbséget tenni.”

A képviselő pár hónappal ezelőtt adott interjút lapunknak, többek közt arról, hogy miért nem akar az Európai Unió tagja lenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik