Belföld

Saját nyomozócsoport segíti Tarlóst

tarlós (tarlós)
tarlós (tarlós)

Terrorelhárító, gazdasági nyomozó, NBH-sok alkotják a fővárosi elitosztagot.

Az index információi szerint egy elit 30 fős biztonsági igazgatóság dolgozik 2010 óta a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-nél. A csapat főnöke Jónás Endre, aki 1988-ig kémelhárító volt, majd 13 évig vezette a titkosszolgálati terrorelhárító szolgálatot, és rövid ideig a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója is volt.

A lap úgy tudja, hogy a biztonsági igazgatóságon dolgozik még hét volt BRFK-s gazdaságvédelmis nyomozó (többen közülük a 2010-es fővárosi közműcégek nyomozásaiban is részt vettek), hárman a Nemzetbiztonsági Hivatalnál dolgoztak, ketten a NAV-nál is megfordultak, valamint akad közöttük egykor az Információs Hivatalban (polgári hírszerző szolgálatnál) dolgozó szakember is. Információinkat a Fővárosi Biztonsági Iroda (FBI) vezetője megerősítette.

Az új nyomozócsoporttal kapcsolatban a főváros azt nyilatkozta, hogy a korábbi, szinte kizárólag őrzési- és klasszikus rendészeti tevékenységet „felváltotta a komplex, aktuális kockázatokat felismerni és kezelni képes biztonságszolgáltatás, illetve a megfelelő felkészültségű humán apparátus″.

Az FKF-nek pedig azért kell az erős ellenőrzés, mert „közismert, nemzetközi szinten is szakmai közhely, hogy a közszolgáltatás egyik kényes területe a hulladékgyűjtés, -kezelés, és -gazdálkodás, miután számtalan visszaélésre, jogsértésre, nyerészkedésre ad lehetőséget″.

A 30 fős magasan kvalifikált munkaerő bére havonta 13 millió forintba kerül az FKF Zrt.-nek, ahol 2010 októbere óta működik a Fővárosi Biztonsági Iroda, amely szervezi és szakmailag koordinálja a főváros vállalatainak biztonsági tevékenységét.

Az index szerint az FBI-nek eredetileg szélesebb feladatkört szántak, de a politikai ellenálláson az elképzelés 2011 nyarán megbukott.

Nem most először merül fel a BRFK mellett egy önálló fővárosi bűnügyi csoport ötlete, igaz, az előző városvezetés terveiből végül nem lett semmi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik