Belföld

Bajnaiék szerint Orbán “betiltotta” az időközi választásokat

Együtt 2014 (Együtt 2014)
Együtt 2014 (Együtt 2014)

Az Együtt 2014 szerint a kampányfinanszírozás körülményei zavarosak maradnak a finanszírozás rendszerének tervezett átalakításával.

A javaslat változatlanul nem írja elő, hogy a pártoknak azonos és nyilvánosan meghirdetett feltételek szerint lehessen plakáthelyeket bérelni, szórólapokat nyomtatni vagy más kampánytevékenységet folytatni – hívja fel a figyelmet az Együtt 2014 közleményében, amelyben a kormánypárti képviselők sajtótájékoztatójára reagált.

“A Fidesz semmit sem tett a korrupció és a politikai sumákolás ellen, de mindent elkövetett az átláthatatlan, kusza viszonyok fenntartásáért.” – írta a mozgalom. Hiányolják, hogy a jelentősebb korrupcióellenes szervezetek javaslata ellenére nem vezetik be az úgynevezett kampányszámlát, amelyről átláthatóan kellene minden kampánykiadást fizetni.

A választási mozgalom szerint így továbbra sem lehet majd tudni, milyen pénzből, mennyit költenek a választók meggyőzésére a pártok. “A kampányfinanszírozás körülményei zavarosak maradnak, Simicska Lajosék pedig továbbra is halászhatnak a zavarosban”. 
Az Együtt 2014 szerint a szombati sajtótájékoztatón az is kiderült: “suttyomban az időközi választásokat is betiltotta a rezsim másik ura, Orbán Viktor”. A mozgalom a közleményben tiltakozik “a mutyista és antidemokratikus változtatások ellen”, továbbá ígéretet tesz arra, hogy “2014-ben, a kormányváltást követően” eltörli e jogszabályokat, és “tisztességes rendszert” vezet be mind a választások, mind a pártok működése tekintetében.

Rétvári Bence KDNP-s képviselő előzőleg a kampányfinanszírozás átalakításáról elmondta: az egyéni parlamentiképviselő-jelöltek egymillió forint állami támogatást kaphatnak majd, a pártok pedig legfeljebb csaknem 600 milliót. A választás évében a pártok működésének állami támogatását nem folyósítják majd, csak a kampánykiadásokat finanszírozza a központi büdzsé. Gulyás Gergely fideszes képviselő közölte: több ponton is változik az új választási eljárási törvény; újdonság, hogy az idén szeptember 1-je utáni időpontra már nem lehet majd időközi országgyűlési képviselőválasztást kitűzni.

Bajnainak fáj az új kampányfinanszírozási törvény

Az Együtt 2014 legutóbbi nyilatkozatából világosan kiderül, hogy Bajnai Gordonnak és pártjának fáj az új kampányfinanszírozási törvény – tudatta a Fidesz-frakció. Közleménye szerint a kormánypárt ezen nem csodálkozik, hiszen az új szabályozásnak köszönhetően, többé nem fogadhatnak el sok tízmilliós adományokat külföldről, a bankoktól és a nagyvállalatoktól.

Bajnai Gordont eddig a bankok, a nagyvállalatok és a külföld finanszírozta, és nyilvánvalóan azok érdekeit képviseli, akiktől a pénzt kapja. Bajnai Gordon a külföld támogatása miatt ígérte meg, hogy visszavonja a rezsicsökkentést, a bankok pénze miatt akarja csökkenteni a bankadót, és a nagyvállalati milliók miatt beszél minimálbér-csökkentésről – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik