Belföld

Újra trendi a Balaton

Úgy tűnik, a Balaton újra népszerű, s nemcsak a beflöldi, hanem a külföldi turisták is kedvelik.

Az előző években több olyan hír is volt, hogy kevesebb a vendég a Balatonnál, vagy hogy már csak a magyarok mennek, illetve hogy visszaesett a forgalom. Most viszont jó hírünk van.

Belföldön a Balaton a legkedveltebb turisztikai régió. Budapest után a külföldi vendégek is ezt a térséget keresik fel leginkább. Az itt eltöltött vendégéjszakák száma pedig 2,5 százalékkal nőtt tavaly – hangzott el a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettesének beszámolójában a Balaton Fejlesztési Tanács pénteki ülésén Balatonfüreden.

Nőtt a vendégfrogalom

Horváth Gergely tájékoztatása szerint a Balaton régiót 2012-ben körülbelül 946 ezer belföldi és hozzávetőleg 350 ezer külföldi vendég kereste fel, a vendégek több mint 72,9 százaléka hazai volt. Az elmúlt évben a Balatoni Üdülőkörzetben a belföldi vendégéjszakák száma meghaladta a kétmillió hétszázezret, 1,3 százalékkal emelkedett, a külföldi vendégéjszakák száma pedig 4,5 százalékkal bővült (1 727 000 beutazó vendégéjszaka).
Az előzetes adatok szerint tavaly az összes belföldi vendég 22,6 százaléka a Balatonnál töltötte pihenését, és a magyarországi belföldi vendégéjszakák mintegy 26,2 százaléka realizálódott a Balatonnál.

Siófok is szárnyal

A siófoki szálláshelyeken az idei év első negyedében 15 százalékkal több, közel 44 ezer vendégéjszakát regisztráltak a tavalyi évhez képest – közölte Hoffmann Henrik, a Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület elnöke az MTI érdeklődésére pénteken.

A szakember szerint az eddig rendelkezésre álló statisztikák alapján az előszezon a kedvezőtlen időjárás ellenére is rendkívül biztató. Markánsan jobb volt a januári és a februári hónap, s a gyenge március ellenére is kiugróan magas növekedést értek el a vendégéjszakák számában. Tavaly az első három hónapban 38 ezer vendégéjszakát regisztráltak a siófoki szálláshelyeken.

Megérte fejleszteni

Véleménye szerint az eredmény jól mutatja a komplex turisztikai fejlesztések eredményességét: három nagy tóparti településen – Balatonfüreden, Siófokon és Keszthelyen – zárult le városközpont-rehabilitáció. A Balaton évről évre jobb hely, és egyre több vendéglátós látja a szolgáltatások fejlesztésének fontosságát – fogalmazott Hoffmann Henrik.
A pünkösdi hosszú hétvége foglalási adatairól elmondta, hogy a hét siófoki, közel ötszáz férőhelyes négycsillagos szálloda 90 százalékos foglaltsággal, csaknem telt házzal üzemel.

A Balaton déli partján több ezer férőhellyel rendelkező háromcsillagos szállodákban és panziókban a szobák hatvan százalékát foglalták le előre. A komplex szolgáltatást nem nyújtó magánszálláshelyek kiadása az előszezonban még nehezebb, de az előzetes megrendelés nélkül elindulók még generálnak újabb foglalásokat – tette hozzá a szakember.

Amennyiben kedvet kapott a balatoni nyaraláshoz, kattintson ide tippekért!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik