Belföld

Mégis lesz fizetés és nyugdíj egyszerre?

Az ombudsman szerint nem lenne szabad bevezetni a kettős juttatás tilalmát.

Az Alkotmánybírósághoz (AB) fordult az alapvető jogok biztosa, mert július elsejétől szüneteltetik a nyugdíjfolyósítást azoknak, akik nyugdíj mellett a közszférában dolgoznak. Szabó Máté a sok panasz alapján folytatott vizsgálatában megállapította, hogy a közszférában dolgozó nyugdíjasok kettős juttatásának tilalmáról szóló rendelkezés szemben áll a tulajdonhoz való joggal, a vagyoni értékű jogok védelmével, ezért a módosítás megsemmisítését kérte az AB-től.

Az ombudsman nem azt vizsgálta, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása alkotmányos-e, hanem azt, hogy védelem alatt állnak-e a folyósított nyugdíjak. A biztos arra a következtetésre jutott, hogy a nyugdíjra való jogosultság vagyoni értékű jog, amely a tulajdonhoz való jog alkotmányos védelme alatt áll.

Szabó Máté álláspontja szerint sérül az arányosság követelménye is, ha a nyugdíjrendszerben rövid időn belül jelentős mértékű változást vezetnek be, egy újabb elem fennállása miatt későbbi időpontra tolva a nyugdíj kifizetését.

Az öregségi nyugdíj folyósítása és egy munkaviszony fennállta között ugyan szociális szempontból van összefüggés, de a tulajdonviszony, a vagyoni értékű jogok védelme szempontjából nincsen alkotmányjogilag értékelhető összefüggés a két körülmény között – érvelt indítványában az alapvető jogok biztosa, arra kérve az Alkotmánybíróságot, semmisítse meg a július 1-jétől hatályba lépő, a kettős juttatás tilalmára vonatkozó rendelkezést.

A közleményben azt írták, a nyugdíjszabályok változását követően magánszemélyek mellett panaszt tettek az ombudsmannál érdekképviseleti szervek is – közöttük a Pedagógusok Szakszervezete, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Orvosi Kamara, a SOTE Közalkalmazotti Tanácsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik