Belföld

Sorsolják, ki dolgozhat nyugdíj helyett?

A kórházvezetők sem látnak rendszert abban, melyik nyugdíjaskorú orvos folytathatja a munkáját. Állítólag a fideszes választókerületi elnökök is dönthetnek.

A közalkalmazottak kényszernyugdíjazásának problémáiról ír a Népszabadság. A lap szerint a múlt pénteken megjelent kormányrendelettel, amely a továbbdolgozók elvett nyugdíjának pótlásáról rendelkezik, sikerült újabb csoportokat megsértenie a kormánynak.

Miközben az érintettek többsége még a határidő lejárta előtt egy nappal sem tudja, maradhat-e munkahelyén nyugdíjasként, a friss kormányrendelet szerint már írhatja is a következő kérvényét, amelyben a nyugdíjpótló kompenzációra jelenti be igényét.

Kétszer rosszabb

Ezúttal azt is be kell vallaniuk a munkáltatójuknak, hogy vannak-e még másutt is hasonló jogviszonyban, illetve felhatalmazást kell adniuk személyes adataik kezelésére a kompenzációfolyósítás idejére és még további három évre. A jogszabály újabb érintett kört is megnevez. Közéjük azok tartoznak, akik még nem túlkorosak (például negyven év szolgálati idővel kapnak öregségi ellátást), de a nyugdíj mellett dolgoznak az állami egészségügyben. Ők egy másik szabály miatt kétszeresen is rosszul járhatnak.

A 40 évvel nyugdíjazottak kettős juttatásának tilalmát cifrázza, hogy ők csak akkor jogosultak nyugdíjra, ha évente nem keresnek többet a minimálbér tizennyolcszorosánál, azaz havi bruttó 150 ezer forintnál. Aki ennél több fizetést kap, nem jogosult nyugdíjra. A kompenzáció viszont biztosan 150 ezer forint fölé emeli a havi jövedelmét, azaz e logika mentén az illető vagy nem dolgozhat, vagy nyugdíjat nem kaphat, és akkor kompenzációra sem jogosult.

150 kérelemből kettő

A cikk szerint eddig az intézmények csak egyetlen levelet kaptak, amelyben a továbbfoglalkoztatási kérelmek töredékét engedélyezték. Az Országos Onkológiai Intézet 150 érintettje közül például mindössze ketten – a főigazgató és helyettese – kapott a kötelező nyugdíjazás alól felmentést.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A meglévő továbbfoglalkoztatási listákat az intézményvezetők többsége nem is merte saját kollektívájával ismertetni, több főigazgató is úgy fogalmazott, megvárják a végleges listát, feleslegesen inkább nem szítanák az indulatokat. De jó néhányan már azt sem értik, pontosan mi alapján döntöttek, az egyik kórházvezető szerint a névsor olyan, mintha a Szerencsejáték Zrt. húzta volna ki a neveket a kalapból, mert akik eddig maradhatnak, azokat se szakmai, se politikai kiválasztottként nem tudná egy kalap alá sorolni.

Dönt a kerületi elnök?

Ezt a visszásságot fideszes körökből lapunknak azzal magyarázták, hogy a továbbfoglalkoztatható orvosok listájáról, mint az adott földrajzi terület ismerői, a párt választókerületi elnökei is véleményt mondhattak, ami tovább árnyalhatta az egyébként is igen összetett szempontrendszert. Egyebek mellett ez is oka annak, hogy a kormány még mindig nem tudott a továbbfoglalkoztathatókról végleges listát közölni, noha az érintetteknek április 30-ig hivatalos levélben le kéne mondaniuk öregségi ellátásukat a nyugdíjbiztosítónál.

A szoros határidők miatt újabb 1200 olyan dolgozó eshet ki a rendszerből, aki a most visszaalakított gazdasági társaságoknál van alkalmazásban. Ők ugyanis csak május elseje után válnak közalkalmazottá, azaz ez a kör április 30-ig biztosan nem tud bejelentkezni a nyugdíjfolyósítóhoz.

További részletek itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik