Belföld

Ákos hallgat és kipakol

A Kossuth-díjas zenész büszke a közrádiós szignálokra, de nem árulja el, mennyiért készítette azokat.

Kovács Ákos a csütörtökön megjelent Heti Válasznak azt mondta, egy polgárjogi szerződésről akkor sem beszélhetne, ha akarna. Szerinte „Magyarországon lassan már a levegővételnek is van politikai vetülete”, a vélhetően politikai indíttatású támadásokkal előre számot vet az ember.

Ha közérdekű adatnak minősül, hogy mennyiért dolgozott, adja ki a közmédiát felügyelő alap (MTVA), és akkor „érdekes helyzet állhat elő, például a százmilliókról képzelgő ellendrukkerek csúnyán arcra eshetnek. Talán még az is kiderülhet, hogy az előző vezetés zenei arculatváltása 2007 körül arányaiban jóval többe került a közrádiónak. Pedig akkor nem készültek új felvételek az összes adóhoz a rádió igényei szerint, hanem kész konzervzenét vásároltak egy holland adatbankból”. (Such György volt rádióelnök jelenleg az Országgyűlés főigazgatója – a szerk.)


Fotó: Neményi Márton

A Kossuth-díjas zenész azt mondta a hetilapnak, ő nem vadászik közmegrendelésekre, sokkal többet kaszálhatna, kisebb kockázattal, kevesebb munkával, ha beülne valamelyik tévés tehetségkutató zsűrijébe, ahova többször hívták, de egyszer sem ment. Azért nem, mert koncertezik, kiadványokon dolgozik, nem ér rá, ráadásul a tehetségteleneket sajnálná, a tehetségesekért aggódna, nem tudná hozni a forgatókönyv által elvárt figurát. „A tévés vetélkedők lényegüket tekintve nem tehetségkutatók, hanem a valóságshow-k zenés változatai. Kultúra alatti szempontok határozzák meg működésüket.”

Ákos szerint csak az EU bal fele hörög Magyarországra, és a Portik-Laborc-ügy sem lepte meg, mert az csak visszaigazolja, „amit sokan gondolnak a magyar baloldalról. Politikai bűnözők összejátszanak az alvilággal…”. Ugyanakkor az énekes azt is rejtélyesnek tartja, hogy a trafiküggyel miért kellett a kormánynak újabb frontot nyitnia a meglévők mellé.

Mint korábban megírtuk, per lesz Ákos közmédiás munkáiból, miután az Átlátszó hiába kérdezte erről Ákost és az MTVA-t. Az alap arra hivatkozva tagadta meg az adatok kiadását, hogy az üzleti titkot sértene. Az MTVA korábban is többször érvelt ezzel, de a bíróság az adatok kiadására kötelezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik