Belföld

345 millióért nyomtatták ki Orbán leveleit

levél (levél)
levél (levél)

A kormány a nyugdíjasok, a közszolgák és a rendőrök mellett eddig hét alkalommal fordult személyre szóló megkereséssel az állampolgárokhoz. E levelek és mellékleteik nyomtatását a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. végezte, a nyomtatás bruttó összköltsége közel 350 millió forint.

Az Átlátszó KiMitTud rendszerén keresztül kikértük a Miniszterelnökségtől Orbán Viktor leveleinek költségeit. Amint arról korábban beszámoltunk, a küldemények összeállítása és elküldése összesen mintegy 3,2 milliárd forintba került.

Ez azonban csak a történet egyik része, hiszen a leveleket ki is kellett nyomtatni. Mint az a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) válaszából kiderül, ezt a feladatot hét levél esetében a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. látta el, összesen 345 millió forintért.

A legmagasabb összegű nyomtatási költséggel a gazdasági konzultáció járt. A konzultációs kérdőív, kísérőlevél és nyilatkozat nyomtatásának bruttó összege 105 millió forint volt. A levélben egyebek mellett azt kérdezték, hogy legyen-e adómentes a nyugdíjas korú dolgozók bére, vagy hogy a gyermekes családok vehessék-e igénybe a szocpoltámogatást új autó vásárlásához.

Második helyen áll 97 milliós nyomtatási költségével az a levél és tájékoztató, ami a munkahelyvédelmi akcióterv népszerűsítését szolgálta, a harmadik helyre pedig a maga 78 milliós nyomtatási költségével a szociális konzultációs kérdőív és kísérőlevél kinyomtatása került. Ebben egyébként olyan kérdéseket tettek fel, hogy segéllyel vagy munkalehetőséggel kellene-e segíteni a munkanélkülieket, vagy hogy az állam a szociális segélyt pénzben vagy alapvető szükségleti cikkekben (például élelmiszerben) adja-e.

A fentieken kívül több tízmillió forintot vitt el az új alkotmányról szóló konzultáció kérdőívének és kísérőlevelének nyomtatása is. Ez egészen pontosan 50,5 millió forintba került.

Ennél jóval alacsonyabb összegért, 7,8 millió foritért nyomtatták ki a falvak lakóinak tájékoztató levelét az adósságkonszolidációról. Hasonló összeget vitt el a gazdasági konzultáció eredményéről szóló levél és mellékleteinek kinyomtatása is (4,8 millió forint). A legolcsóbb a határon túliaknak szóló levél kinyomtatása volt, ez 1,2 millió forintba került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik