Belföld

3,2 milliárd forintba kerültek eddig Orbán levelei

orbán viktor (orbán viktor)
orbán viktor (orbán viktor)

Orbán Viktor eddig összesen 12 alkalommal kereste fel levélben a lakosságot, a levelek összköltsége 3,2 milliárd forint – tudta meg a Hír24.

Lapunk az Átlátszó KiMitTud rendszerén keresztül közérdekű adatigénylést nyújtott be a Miniszterelnökséghez, hogy megtudja, mennyibe kerültek eddig Orbán Viktor miniszterelnök levelei.

12 levél ment ki

Az illetékes szervek tájékoztatása alapján a kormányváltás óta összesen 12 levél ment ki: volt négy nemzeti konzultáció, ezenkívül kaptak levelet a határon túliak (amelyben Orbán Viktor arról írt, hogy a jövőben is írni fog), a közalkalmazottak (két levél a végtörlesztés előnyeiről), továbbá a nyugdíjasok, kettőt: az elsőben a nyugdíjpénztárakat érintő változásokról tájékoztatták őket, a másodikban pedig arról, hogy 2012-ben nem csökken a nyugdíjak értéke.

Ezenkívül érkezett levél a rendőröknek, amelyben arra kérték őket, hogy ne vonja el a figyelmüket a munkától a semmisségi törvény, melynek lényege, hogy a 2006 zavargások résztvevőivel szemben hozott valamennyi ítélet és intézkedés semmis, ha az kizárólag rendőri vallomáson alapul. Levelezett Orbán Viktor a kistelepülések lakóival is, őket az önkormányzati adósságok állami konszolidációjának részleteiről tájékoztatta.

A gazdasági konzultáció közel 1 milliárdot vitt el

A közérdekű adatigénylésre adott válaszokból kiderül, a levelek összköltsége tetemes, 3,2 milliárd forint. A legtöbb pénzt a gazdasági konzultáció emésztette fel, amely önmagában összesen majdnem 1 milliárd forintba került (két levél, összesen 926 millió forint). Ebben egyébként egyebek mellett azt kérdezték, hogy legyen-e adómentes a nyugdíjas korú dolgozók bére, vagy hogy a gyermekes családok vehessék-e igénybe a szocpol támogatást új autó vásárlásához.

A gazdasági konzultáció után a második helyet a szociális konzultáció foglalja el a maga közel 800 milliós költségével, ebben olyan kérdéseket tettek fel, hogy segéllyel vagy munkalehetőséggel kellene-e segíteni a munkanélkülieket, vagy hogy az állam a szociális segélyt pénzben vagy alapvető szükségleti cikkekben (például élelmiszerben) adja-e.

700 millió forintot vitt el, így a harmadik helyre került a költségek tekintetében az úgynevezett Nemzeti Konzultáció, amelyben a az új alkotmányra vonatkozó kérdéseket tettek fel. Például azt, hogy szavazhassanak-e a szülők kiskorú gyermekeik helyett.

Az illetékes szervek egyébként a 12 levélből csak 10-nek a költségét küldték át, az nem derült ki a válaszokból, hogy a nyugdíjasoknak küldött levél mennyibe került. Ezzel kapcsolatban arról tájékoztatták lapunkat, hogy a leveleket az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) küldte ki, ehhez pedig az ONYF saját belső forrásait használta fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik