Belföld

Bedurvult a kormány: perelik, aki rosszat ír

Győri Tibor államtitkár akciócsoportot állíttatott fel, hogy a kormány a jövőben határozottan reagálhasson a médiában megjelent cikkekre.

Aki nem újságíró, az nem tudhatja, de a minisztériumok malmai az újságírói kérdések tekintetében meglehetősen lassan őrölnek. Sok esetben napokat kell várni egy-egy minisztériumi válaszra, hab a tortán, hogy gyakran a válaszok sem vezetnek előre, új információt vagy egyenes választ nem tartalmaznak.

Hogy ezen kívánnak-e változtatni az illetékesek, azt egyelőre nem tudni. Az Index információi szerint első körben inkább arról küldtek felszólítást a minisztériumoknak, hogy keményebben reagáljanak az elektronikus és nyomtatott sajtóban megjelent cikkek, riportok állításaira, amennyiben bennük hibát vagy valótlanságot vélnek felfedezni. A felszólítás a Miniszterelnökségről érkezett, ahol megelégelték, hogy a tárcák az elmúlt két és fél évben csak a legritkább esetben álltak a sarkukra a médiával szemben. Emellett ügyvédi irodákat is szerződtettek a sajtóügyek jogi kezelésére.

Az Index úgy tudja, Győri Tibor, a Miniszterelnökség államtitkára volt az ötletgazda. Győri a Fidesz egykori jogtanácsosa, aki közel tíz évig volt a Simicska-féle Mahír egyik vezetője, 2010-ben pedig Orbán Viktor miniszterelnök megbízottjaként került a Miniszterelnökségre, és tavaly kapott államtitkári rangot.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A Kormányzati Információs Központ az Index kérdésére azt közölte, hogy minisztériumi felelősök kijelölése és az ügyvédek szerződtetése nem jelenti azt, hogy a minisztériumok automatikusan és nagy számban bírósági pereket indítanának. A KIK szerint a lépésre azért volt szükség, mert a minisztériumok eddig nem törődtek azzal, hogy tevékenységükről korrekt információk jelenjenek meg.

A lap szerint a bekeményítés elrendelésénél hivatkoztak az Index és a Nemzetgazdasági Minisztérium között tavaly lezajlott vitára is. Az Index a „Hol keressük Matolcsy tündérmeséjét?″ című cikkben számolt be arról, hogy milyen adatokat prezentált az Amerikai Kereskedelmi Kamara tagjainak egy üzleti reggelin a volt nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György. A cikkre reagálva a minisztérium a kormány.hu-n tett közzé egy ellencikket, amelynek címében „egyest osztott ki″ a lapnak. Matolcsy állítása az volt, hogy a feldolgozóipar beruházások ismét a válság előtti szinten vannak, a KSH adatai a lap szerint azonban nem igazán támasztották alá a miniszter optimizmusát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik