Belföld

A Keletibe Győrből mostantól csak pótjeggyel vonatozhatunk

Tizenöt alacsony színvonalú vasútvonalra 15 százalékos árcsökkenést ígérnek; a hat éven aluliak és a nyugdíjasok sem menekülnek meg a pótdíjas kiadásoktól.

Május 15-től kezdődően a gyorsvonatokra is kénytelenek vagyunk pótjegyet váltani. Erről már korábban is olvashattak portálunkon, mostantól saját bőrén is megtapasztalhatja mindenki az új rendszert. A szaktárca ugyanakkor bejelentette, hogy a nyáron 15 százalékos árcsökkenést vezetnek be azokon a vasútvonalakon, ahol alacsony színvonalon áll a személyszállítás.

A 6 év alatti és 65 év feletti utasoknak havi 1500 forintos bérletet kell váltaniuk, amely mentesít a pótjegy megvásárlása alól – mondta el Völner Pál államtitkár a sajtótájékoztatón. Hozzátette: akik a személyvonatokat választják, azoknak továbbra sem kell semmiféle plussz költséget fizetniük.

A vasúttársaság a minisztérium utasítására július végéig türelmi időt ad az utasoknak. A pótjegyeket augusztusig bírságolás nélkül meg lehet vásárolni a vonatokon is.

Győr és a Keleti között csak vonaton, csak drágábban

Sajnos egyes vasútvonalakon egyáltalán nincs lehetőség kikerülni a felárakat, s legalább egy pótjegyet mindenképp váltanunk kell. Ez történik szerdától Győr és a Keleti pályaudvar között is. Ellenőrizhetjük az Elvira.hu oldalon: a két város vasútállomásai közötti intercity vonatok és RailJet-ek eddig is pót- és helyjegy kötelesek voltak, mostantól az alapáron elérhető gyorsvonatok szintén, kivétel nélkül „P” jelzéssel szerepelnek a listán.

A pótjegyet kizárólag akkor úszhatjuk meg Győr és a főváros között, ha a Déli pályaudvarra közlekedő személyvonatokat választjuk, mintegy fél órával hosszabb menetidővel.

További hátrány a közösségi közlekedésben, hogy a két város között a buszközlekedés teljesen megszűnik június elsejétől. Erről bővebben szintén olvashattak a Győr24-en.

Előzetes becslések szerint az utasok száma ezen a viszonylaton emelkedni fog, ebben az esetben a vasúttársaság plusz kocsikkal biztosítja a férfőhelyeket.

Olcsóbb a jegy, ha otthon kinyomtatjuk

A szaktárca elrendelte, hogy a vasúttársaság minden otthoni jegynyomtatással vásárolt menetjegy árából 3 százalékos üzletpolitikai kedvezményt adjon, ezt 2013. július 1-jétől használhatják ki az utasok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik