Belföld

Nem lesz kötelező a haláltáborok látogatása a diákoknak

auschwitz(210x140)(2).jpg (auschwitz)
auschwitz(210x140)(2).jpg (auschwitz)

A kormány szerint csak lehetőség lehet a diákoknak a recski és az auschwitzi emlékhely, valamint a Terror Háza megtekintése.

A Terror Háza Múzeum látogatására KDNP-s képviselők nyújtottak be javaslatot, Rubovszky György, Harrach Péter és Tarnai Richárd képviselők önálló indítványa szerint az általános iskolák 5-8. osztályos tanulóinak tennék kötelezővé az intézmény meglátogatását, és annak költségvonzatát a köznevelési intézmény jogosult lenne megtéríteni.

A bizottság ülésén a kormány képviselője kifejtette: nem támogatják a javaslatot annak kötelező volta miatt, továbbá sok finanszírozási kérdést is felvet az elképzelés, ugyanakkor ajánlásként elfogadhatónak tartják. Ugyanezzel indokolta az auschwitz-birkenaui, valamint a recski emlékhely meglátogatásával kapcsolatos javaslatokat is a kormány képviselője.

A recski Nemzeti Emlékpark 9-10. évfolyamos tanulók számára kötelező látogatását Vona Gábor (Jobbik) nyújtotta be önálló képviselői indítványként. Képviselőtársa, Farkas Gergely az oktatási bizottság ülésén kifejtette: a javaslatban továbbra is kötelezőként szerepel a látogatás a diákok számára, de annak függvényében, hogy a másik két javaslattal is együtt tárgyalják az előterjesztést, készek módosítani ezen.

A recski emlékhely, valamint a Terror Háza múzeum meglátogatására vonatkozó javaslatot a bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta, ugyanakkor az auschwitz-birkenaui emlékhelyre vonatkozó javaslatot a jobbikos képviselők egy nem és egy tartózkodás szavazata mellett javasolta általános vitára alkalmasnak a bizottság.

Az MSZP-s képviselők, Tóbiás József, Steiner Pál és Lendvai Ildikó képviselők önálló indítványával kapcsolatban Ferenczi Gábor jobbikos képviselő – aki nemmel szavazott az általános vitára alkalmasságról – kifejtette: elfogadhatatlannak tartja, hogy a gyermekeket arra kell nevelni, hogy kollektív bűntudatot vállaljanak mások által évtizedekkel ezelőtt elkövetett bűnökért. Pokorni Zoltán, a bizottság fideszes elnöke erre azt mondta: akárhány évtized telt el, ugyanúgy része a történelemnek, ahogy a Recsken történtek is, magyar ügy mindkettő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik