Belföld

A Fidesz felülvizsgálja a gyorsvonati felárat

És Gyurcsány-Bajnaizik. Kormányzati válasz a szombati közleményháborúban.

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal a MÁV által tervezett, bizonyos vonatokat érintő gyorsvonati felár felülvizsgálatának ügyében – áll a Fidesz-frakció közleményében. Ezt azután közölték, hogy Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, a nyugdíjasokat és a gyermekeket is megadóztatja a miniszterelnök azzal, hogy jövő szerdától bevezetik a gyors- és sebesvonatokra is kötelező pótjegyet.

A Fidesz szerint hiteltelen a baloldal aggodalma, hiszen éppen a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején emelkedett 140 százalékkal a vasúti jegyek ára, továbbá regisztrációs jegyet, majd 500 forintos pótdíjat vezettek be, “mit sem törődve azzal, hogy a megszorító politikájuk miatt már így is nehéz helyzetbe került emberekre ezzel újabb terheket tesznek”. Az MTI-hez küldött reagálásukban hangsúlyozták, ezzel szemben a jelenlegi kormánypárt az emberek oldalán áll, és nem hagyja, hogy visszatérjen a 2010 előtti állapot.

A MÁV korábban azt közölte honlapján, hogy május 15-étől gyorsvonati felárat vezet be egyes gyors- és sebesvonatokon. Az érintett járatokra kötelező lesz pótjegyet váltani, amely a megtett kilométertől függően 150-795 forintba kerül. Aki Budapest-bérlettel és csatlakozó menetjeggyel utazik, az is köteles az utazás teljes – gyorsvonattal érintett – viszonylatára pótjegyet váltani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik