Belföld

Százmilliárdos megszorítás jön

Varga-Mihaly(1)(960x640).jpg (Varga Mihály)
Varga-Mihaly(1)(960x640).jpg (Varga Mihály)

Varga Mihály szerint emelkedhet a tranzakciós adó, a Népszabadság úgy tudja, a készpénzfelvétel terhe például megduplázódhat.

Varga Mihály péntek 11-kor jelenti be, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy az ország kikerüljön az uniós túlzottdeficit-eljárás alól – írja a hvg.hu.

A lap egyben idézi Varga Mihályt, aki a HírTv-nek azt mondta, Magyarország a tranzakciós adó emelésével kerülhet ki a túlzottdeficit-eljárás alól. A tárcavezető szerint illetékből kevesebb bevétel folyt be az államkasszába, mint amennyit vártak.

Hozzátette, megvizsgálják, hogy a bankokra és pénzintézetekre kivetett teher emelésével végrehajtható-e a kiigazítás. A javaslatokat akár már ezen a héten is eljuttathatja a kormány az Európai Uniónak. Varga ettől függetlenül vitatja a lépés szükségességét, szerinte ugyanis az uniós szakemberek tévednek: az államháztartási hiány nem fogja elérni a 3 százalékot.

Népszabadság pénteken azt írta, a Varga-csomag részeként a készpénzfelvétel terhe a mai 3 ezrelékről 6 ezrelékre nőhetne, az átutalásoknál alkalmazott 2 ezrelékes mérték pedig 3-4 ezrelékre emelkedne, ha erre szükség lesz.

Az Index szerint a megszorítás teljes összege 100-120 milliárd forint lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik