Gazdaság

Varga: Nem lesz Varga-csomag, de…

varga-mihaly(210x140)(4).jpg (varga mihály, )
varga-mihaly(210x140)(4).jpg (varga mihály, )

A nemzetgazdasági miniszter szerint nincs végleges megoldás a devizahitelesek ügyében, és egyelőre nem kell kiigazítás.

A nemzetgazdasági miniszter a Portfolio.hu-nak azt mondta: összességében rendben látja az idei költségvetést, a kormány nem tervez újabb „kiigazító csomagot”. Ha mégis szükség lesz rá, még tavasszal elkészítik a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséért. A legfőbb feladat a növekedés beindítása, ettől függ, hogy a kormány bevezeti-e szeptembertől a pedagógus-életpályamodellt, jövőre a negatívadót vagy az új munkahelyvédelmi akciótervet, mellyel a közfoglalkoztatottakat céloznák.

Most kerül minden a helyére

Varga Mihály nem tudná szétválasztani az egyes nemzetközi pénzügyi intézményekkel való párbeszédet a nemzetgazdasági miniszteri poszttól. Szerinte alapvetően most kerül minden a helyére, az csak időleges megoldás volt, hogy az Európai Bizottsággal és a Valutaalappal tárca nélküli miniszterként tárgyalt. A tárcavezető sokat tárgyalt Orbán Viktorral, ezért pontosan tudja, milyen feladatokat kell megoldania. Idén vannak kisebb pénzügyi, adózási korrekciós feladatok, nagyon fontos, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól, és talán ennél is fontosabb, hogy a gazdasági növekedés beinduljon.


Fotó: Neményi Márton

Devizahitel – nincs végleges megoldás

A miniszter azért nem emelte ki a devizahitelesek ügyét, mert szerinte ez is része annak a kérdésnek, hogy a növekedés milyen mozgásteret ad a gazdaságpolitikának. Ő mindent ide vezet vissza. „Az elmúlt két és fél év egyensúlyjavító lépései csak akkor kapnak értelmet, ha lesz növekedés. A devizahitelesek megsegítésének is csak akkor van értelme, ha a növekedést nem veti vissza. Elsősorban tehát a növekedés beindításán kell dolgozni, és mellette megoldani a kisebb ügyeket” – fogalmazott Varga Mihály. Szerinte a devizahitelesek ügyére nincs végleges megoldás. „1,7 millió devizaalapú jelzáloghiteles ügyét egy ötlettel megoldani szinte lehetetlen. Részekre bontott megoldások lehetségesek. Egy bizonyos ponton túl mégiscsak fontos a gazdaságnak, hogy a bankrendszer működőképes legyen, hitelezzen.”

Kiszámíthatóság lesz

Varga Mihály közölte: ha a gazdaságpolitika a kiszámíthatóságra törekszik, akkor az is lesz. Ma az egyik legfontosabb gond, hogy Magyarországon nagyon nehéz üzleti tervet készíteni. Gazdasági miniszterként ő abban tud segíteni, hogy a gazdaságpolitikának legyen stabilitása, és ezek az üzleti tervek lehetőség szerint megszülessenek. A Bankszövetséggel azért tárgyalnak, mert ugyan a bankok nélkül is lehet növekedés, de velük könnyebb. „Ha a 7000 milliárdos vállalati hitelállomány 1 százalékkal növekedne, akkor 0,4-0,5 százalékkal erősítené gazdasági növekedést, és 0,2 százalékkal növekednének az állam bevételei – vagyis mindenki jól járna.”

Trendforduló, újratervezés

A miniszter szerint a szolgáltató szektor bizonyos része nemcsak Magyarországon, hanem Európában is új kihívások elé néz. „Lengyelországban 10 százalékkal csökkentek az energiaárak, és a német környezetvédelmi miniszter ugyanúgy 10 százalékos csökkentésről beszél, mint most a magyar.” Ez egy trendforduló Európában. A gyengébb gazdasági teljesítmény miatt van min spórolni, vannak még tartalékok a rendszerben. Ennek az egyik szelete például az energiaszektor, amely a 10 százalékos rezsicsökkentést elviselte. Aki az elmúlt két évet figyelte, látta, milyen irányok vannak a magyar gazdaságpolitikában. „Most egy újabb időszak következik, konszolidálunk, nem piszkálunk bele nagy ellátó rendszerekbe, és az adópolitikát sem akarjuk gyökeresen megváltoztatni. A finomhangolás időszaka van” – tette hozzá.


Fotó: Kummer János

Matolcsyról, piacról

„Azzal, hogy változott a jegybank vezetése, talán egy kicsit jobban értik az MNB-ben, hogy a magyar kormányzat milyen célokat tűzött ki. Nem kell ördögi dolgokban gondolkodni, az Európai Központi Bank már régóta használ olyan eszközöket, amilyeneket az MNB még mindig nem” – mondta a miniszter. Varga szerint az E.ON visszavásárlása fontos lépés volt ahhoz, hogy Magyarország a tárgyalóasztalhoz kerüljön, és ne egy német és egy orosz cég állapodjon meg a magyar gáz lehetséges áráról. „Az államnak a közösség érdekében igenis kell lépéseket tenni a piaci körülmények befolyásolására.” Az állami tulajdon növelésére ezért az energiaszektorban továbbra is számítani lehet.

Nincs szükség Varga-csomagra, de…

Varga Mihály csak olyan csomagot vállal, amely több előnnyel jár, mint hátránnyal. Olyan csomagnak nincs értelme, amelyik még nehezebbé teszi a kilábalást. Ismerjük az Európai Bizottság álláspontját. Azt mondják, mivel a gazdasági növekedés gyengébb lett annál, mint amire számítottunk, emiatt nem folyik be a tervezett bevétel. Az idő fogja eldönteni, hogy ez mennyire megalapozott. A jövedéki adónál, az áfánál nincs érdemi elcsúszás, a pénzügyi tranzakciós illetéknél van. Tárgyalni fognak a Bankszövetséggel arról, hogy ennek szerintük mi az oka. Nem terveznek csomagot, egyelőre nincs is szükség rá, lehet, hogy „ennek eljön az ideje, de előbb nézzük meg, hogy az első negyedéves számok mit mutatnak” – tette hozzá a Portfolio.hu-nak adott interjúban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik