Belföld

Csalnak a rezsicsökkentéssel

rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)
rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)

Csalásnak és tarthatatlan intézkedésnek neveztea rezsicsökkentést Bajnai Gordon.

Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője a pozsonyi Sme című liberális lapnak adott interjúban a magyar kormány és az ellenzéki csoportosulás gazdaságpolitikai elképzelései közötti különbségeket firtató kérdésre azt mondta, Magyarországnak válságmenedzsmentre lesz szüksége, és ez elsősorban a bizalom válságát érinti majd.

„Legelőször is meg kell újítani a kormányba, a jogbiztonságba és az adórendszerbe vetett bizalmat” – fogalmazott a volt miniszterelnök. Bajnai csalásnak és tarthatatlan intézkedésnek nevezte a rezsicsökkentést, noha azt elismerte, hogy Magyarországon magasak a lakhatással összefüggő kiadások. Az általa vezetett szövetség ezt a háztartások energiatakarékosabbá tételével orvosolná, ami több megtakarítást hozna a családoknak, és munkahelyeket is teremtene.

Hitelesség és bizalom

Közben lapunk tesztelte a Fidesz által a rezsicsökkentés megvédéséért indított kampányt. Munkatársunk több mint tíz helyen írta alá, hogy támogatja a rezsicsökkenést, miután azt az online felületen négyszer már szintén megtette. Négy különböző néven. Az aktivistáknál – személyesen – az ő tudtukkal iratkozott fel rokonai helyett is. A Fidesz semmilyen olyan adatot nem kér, ami az aláírót igazolná. A kormánypárt szerint ettől függetlenül hiteles a 1,5 milliós támogatotti létszám, mert egy átlagos választó nem ír alá más nevében, ilyesmit csak egy újságíró csinál.

Londoni elemzők szerint az áprilisban mért kisebb visszaeséstől eltekintve tavaly október óta emelkedik a magyar fogyasztói bizalmi index, aminek egyik fontos tényezője a közműdíjak hatósági csökkentése. A Bank of America – Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének közgazdászai továbbra is a gyenge magyar munkapiaci helyzetet és az ingatlanárak csökkenését nevezték a fogyasztást terhelő két fő kockázatnak, de úgy vélték, a folytatódó közműdíjcsökkentések eredményeként 2014-re várhatóan megáll a fogyasztási kiadások visszaesése, hacsak a német gazdaság esetleges recessziója miatt nem éri jelentős „munkanélküliségi sokk” a magyar gazdaságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik