Belföld

18 milliárdos hitelből venne buszokat a BKV

busz (busz, )
busz (busz, )

A kohóérett buszokat akarják leselejtezni és kivonni a forgalomból. A tervvel akad egy kis gond: a BKV jelenleg nem hitelképes.

Új vagy használt, illetve szóló vagy csuklós buszokkal frissítené fel buszflottáját a BKV, összesen 18 milliárd forint értékben – értesült a BKV Figyelő. A cég hitelből finanszírozná a beszerzést, a közlekedési vállalat május 23-ig várja az ajánlatokat.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent felhívás szerint három 6 milliárd forintos részletben vennék fel a hitelt. A pályázaton olyan cégek indulhatnak, akiknek törzstőkéje meghaladja a 2 milliárd forintot. A közlekedési társaság tárgyalásos úton választaná ki a hitelt nyújtó céget. A nyertes a legalacsonyabb ajánlatot tevő vállalkozás lesz.

Az ajánlatkérés érdekessége – emlékeztet a BKV Figyelő –, hogy a BKV az adósságállománya miatt jelenleg nem hitelképes. Megoldást jelenthet viszont, hogy a kormány és a városvezetés a közelmúltban megállapodott Budapest adóssága egy részének átvállalásáról, így a főváros hamarosan hitelképessé tudja tenni a saját tulajdonában lévő vállalatot.

A portál úgy saccolja, a 18 milliárd forintból körülbelül 200 új járművel tudná frissíteni járműparkját a vállalat.

Fehér füst szállt a Mercedesből

Legutóbb a 164-es vonalon adta meg magát egy új, pontosabban használtan beszerzett Mercedes Citaro szerdán. A busz még visító motorhanggal kísérve felkapaszkodott valahogy a solymári emelkedőn, de a nagy erőfeszítés után fehér füst szállt fel a motor felől. Az utasoknak át kellett szállniuk a mögöttük jövő járműre.

Az új Mercedes-Benz Citaro buszokat egyébként április 30-án jókora csinnadrattával adták át Budapesten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik