Belföld

Bocsánatot kértek Orbán Viktortól

zsidó világkongresszus (zsidó világkongresszus, )
zsidó világkongresszus (zsidó világkongresszus, )

Az antiszemitizmus erősödéséről és az ellene való fellépésről tanácskoztak kedden, a Zsidó Világkongresszus (WJC) budapesti közgyűlésének utolsó napján.

A különböző vallási vezetők, köztük Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az egyházak közötti együttműködést hangsúlyozták. A Jobbik ideológiájának és tevékenységének veszélyéről határozatot fogadtak el. Ronald S. Lauder, a WJC elnöke elnézést kért Orbán Viktortól, miután tudomására jutott, hogy a miniszterelnök korábban mégis határozottan állást foglalt a Jobbikkal szemben.

A Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) vasárnap kezdődött közgyűlésén, a világ zsidó közösségeinek ötszáz képviselője vett részt. A WJC az MTI érdeklődésére korábban közölte: azért tartják idei tanácskozásukat Budapesten, mert azt az üzenetet akarják közvetíteni a magyarországi zsidóságnak, hogy szolidárisak vele. A Zsidó Világkongresszus véleménye szerint a közelmúltban Magyarországon és más országokban is drámaian emelkedett az antiszemita és rasszista megnyilvánulások száma, és ez aggodalmat váltott ki a zsidó emberekben.

A háromnapos rendezvény utolsó napján ismertették a szervezet jelentését, amelyben megállapították: elképzelhető, hogy az európai gazdasági válság elhúzódik vagy súlyosbodik, az európai integrációs projekt veszélybe kerülhet, az euróövezet is összeomolhat, így fel kell készülni arra, hogy az antiszemitizmus erősödhet Európában. A jelentésben három esettanulmány található: a Jobbikról, a görögországi Arany Hajnalról és a Német Nemzeti-demokrata Pártról (NPD).

Az Arany Hajnal 18 képviselővel van jelen a 300 tagú athéni parlamentben, a harmadik legnépszerűbb szervezet Görögországban. Az NPD a legutóbbi, 2009-es országos parlamenti választáson a szavazatok 1,5 százalékát szerezte meg. A jelentésben a Jobbikról azt írták: a párt nagy reményeket fűz a 2014-es választásokhoz, amelyen akár “királycsináló” szerepbe is kerülhet. Meglátásuk szerint Orbán Viktor miniszterelnök vonakodik túl keményen fellépni a Jobbikkal szemben: a párt szavazóit akarja, de koalíciós partnerként is szüksége lehet a Jobbikra, vagy arra, hogy ellenzékiként “csendes támogatást” nyújtson a Fidesz-kormánynak.

Ronald S. Lauder, a WJC elnöke a szervezet budapesti közgyűlésének végén elnézést kért Orbán Viktortól. Elmondta: délután tudomására jutott, hogy Orbán Viktor néhány napja egy lapnak azt mondta, a Jobbik veszélyt jelent a demokráciára, megsérti az emberi jogokat, vagyis a miniszterelnök mégis határozottan állást foglalt a párttal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik