Belföld

Csak a csigalassú vonatokon utazhatnak ingyen az idősek

Kifordított közleményben próbálja magyarázni a magyarázhatatlant a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Segítünk értelmezni.

Kapcsolódó cikkek

Az MTI által közreadott hír zanzásítva így szól:

“A 65 év felettiek május közepe után is ingyenesen utazhatnak a vasúti járatok döntő többségén – közölte szombaton az MTI-vel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kommunikációs főosztálya. Közleményük szerint a naponta elindított közel 3000 vonatból a feláras rendszer kiterjesztése után is csak 456 InterCity, hibrid, gyors vagy sebes járaton kell gyorsvonati pótjegyet váltani.

Hangsúlyozzák, hogy a 65 év felettiek a pótjegyköteles vonatokon eddig sem utazhattak térítésmentesen, a kiegészítő jegyeket eddig is meg kellett vásárolniuk. A menetrendi besorolás változtatása tehát ebből a szempontból sem jelent újdonságot.”

Az újdonságot ugyebár az jelenti, hogy május 15-től a gyors- és a sebesvonatokon IS kell majd pótjegyet váltani, NEM CSAK az IC-ken. Közvetkezésképp az úgynevezett “bokorugró” járatok ingyenesek lesznek az időseknek, a többi vonat nem.

Május közepétől tehát, ha egy 65 év feletti például Pécsről szeretne Budapestre utazni, akkor azt ingyenesen megteheti az 5 óra 11 perc alatt közlekedő a személyvonattal, viszont a 4 óra 26 perces sebesért, vagy a “villámgyors”, 3 óra 36 perc menetidejű IC-ért fizetnie kell.

Egy őszinte NFM-közleménynek valahogy így kellett volna szólnia:

“A 65 év felettiek május közepe után már nem utazhatnak ingyenesen a gyorsabb vasúti járatokon. A naponta elindított közel 3000 vonatból a feláras rendszer kiterjesztése után csak a csigalassú, úgynevezett személyvonatokon nem kell majd pótjegyet váltani.

Ez valójában egy áremelés, csak nem merjük annak hívni.”

Vígasztalja, hogy legalább a politikusoknak se lesz ingyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik