Belföld

Nincs köze a Portik-Laborc találkozónak a Kósa-videóhoz

Laborc Sándor (Laborc Sándor)
Laborc Sándor (Laborc Sándor)

A Kósa Lajost lejáratni kívánó videó a Portik-Laborc találkozó előtt készült, egy évvel. Ettől függetlenül vannak gyanús részletek.

A köztévé adta először hírül, hogy Portik Tamás kezdeményezhetett egy Kósa Lajos elleni lejárató akciót. Az eset a 2010-es választások előtt történt, ekkor került ki az ominózus videó. Az ügyet most a Portik-Laborc találkozó kapcsán emlegetik, a gond csupán annyi, hogy – mint arra a hvg.hu felhívja a figyelmet -, az ominózus felvétel 2007-ben készült, vagyis egy évvel a Portik-Laborc találkozó előtt. Laborc Sándort 2007 decemberében tették meg az NBH vezetőjének.

A férfi egyébként a videón azt mondta, kenőpénzt juttatott el Debrecen fideszes polgármesterének, később viszont már azt állította, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) tisztjei kényszerítették Kósa lejáratására, továbbá, hogy egy régi olajügyekből ismert személy kereste fel. Az ügyben nyomozás indult, amit felfüggesztettek, majd az aktákat idén februárban újra elővették.

Bár a Portik-Laborc találkozóhoz valóban kevés köze lehetett a felvételnek, ugyanakkor az is tény: a lakást, ahol a videó készült, Portik Tamás fiának cége bérelte, a kft. fő tevékenysége a videofelvételek készítése. További érdekesség, hogy a három évvel ezelőtti rendőrségi dokumentumot osztályvezetőként az a rendőrtiszt írta alá, aki ma V. László vállalkozóval kapcsolatos rendőri korrupciós ügyben előzetes letartóztatásban van.

A Fidesz egyébként maffiabaloldat emleget, az MSZP pedig közölte, feljelentést tesznek, amiért Kósa azt mondta, politikai bűnözők vannak a szocialisták között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik