Belföld

Gyorsvonatra is pótjegyet kell váltani május 15-től

A gyorsvonati pótjegy olcsóbb lesz, mint az intercity vonatoké, ám amennyiben ön országgyűlési képviselő, akkor szerencséje van, nem kell kifizetnie a plusz díjat.

A feláras vonatok száma 2013. május 15-étől növekszik. E vonatok használatához a MÁV-START Zrt. rugalmasan felhasználható, a jelenleg ismert IC- pót- és helyjegynél olcsóbb, új, gyorsvonati pótjegy elnevezésű felárat vezet be – olvasható a vasúttársaság közleményében.

A menetrendben megjelölt egyes gyors- és sebesvonatok igénybevétele esetén gyorsvonati pótjegy váltása kötelező.

A gyorsvonati pótjegy ára kilométer övezetenként változik, összegéről itt olvasható a díjszabás. A megvásárolt gyorsvonati pótjeggyel – annak viszonylatán és érvénytartamán belül – bármely gyorsvonati pótjegy-köteles vonat igénybe vehető.

A gyorsvonati pótjegy érvénytartama megegyezik az azonos távolságra szóló menetjegy érvénytartamával. Ha az utas 100 km távolság alatti viszonylatra érvényes gyorsvonati pótjegyével tárgynapon éjfél előtt kezdi meg az utazást, az a következő nap 3:00 óráig érvényesen felhasználható.

Felhasználási szabályok

A gyorsvonati pótjegy nem vonathoz kötött és nem jelenti az ülőhely biztosítását. A gyorsvonati pótjeggyel az útmegszakítás az általános szabályok szerint megengedett. Élőállat- és kerékpárjegyhez, valamint kutya- és kerékpárbérlethez gyorsvonati pótjegyet nem kell váltani.

A gyorsvonati pótjegy az általános szabályok szerint kiegészíthető, részben- vagy egészben visszatéríthető.

A gyorsvonati pótjegy a vonaton az általános szabályok szerint elszámolható, hiánya esetén az elégtelen menetjegyre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Ha felszállási helyén nem volt jegykiadás, az utas a gyorsvonati pótjegyet a vonaton a teljes utazási viszonylatára pótdíj megfizetése nélkül vásárolhatja meg.

Így lehet megúszni!

Gyorsvonati pótjegy megváltása nélkül utazhat:

– a nemzetközi menetjeggyel rendelkező utas,
– a FIP (nemzetközi menetkedvezményi egyezség) okmánnyal rendelkező utas,
– a havi vagy félhavi bérlettel, 30 napos bérlettel rendelkező utas,
– az 1 és 2 számjeggyel kezdődő sorszámú vasúti utazási igazolvánnyal  és az „A” és „B” sorozatú ideiglenes vasúti utazási igazolvánnyal rendelkező utas,
– a felmutatóra szóló szabadjeggyel és vasutas IC kártyával rendelkező utas,
– a 3 éven aluli gyermek, ha külön ülőhelyet nem foglal el,
– a hadirokkantak utazási kedvezményére jogosult,
– az országgyűlési és európai parlamenti képviselő,
– A START Klub, START Klub Bónusz, START Klub VIP vagy START Klub Prémium kártyával rendelkező utasok, továbbá azok, akik a kártyabirtokosokkal szombaton utaznak együtt (ún. szombati kedvezmény),
– Balaton Mix jeggyel rendelkező utas (a kapcsolódó 50%-os alkalmi menettérti jegy esetében az utas nem mentesül a gyorsvonati pótjegy megváltása alól!).

Nem kell gyorsvonati pótjegyet vásárolni azoknak az utasoknak sem, akik az alábbi viszonylatokon belül utaznak:

·        Püspökladány – Biharkeresztes,

·        Békéscsaba – Lőkösháza,

·        Nyíregyháza – Záhony.

Az e-ticket rendszerben kioszkos jegyátvétellel vagy otthoni jegynyomtatással jegyet vásárló utasoknak gyorsvonati pótjegyet csak 2013. június 1-jétől kell vásárolniuk.

Átalány-kártérítés

A gyorsvonati pótjegy-köteles vonat késése esetén a gyorsvonati pótjeggyel rendelkező utas átalány-kártérítésre jogosult. Az átalány-kártérítési igényhez minden esetben csatolni kell a jegyvizsgáló által kiadott késési igazolást, amely azt bizonyítja, hogy az utas ténylegesen a késett vonattal utazott. Az átalány-kártérítés mértéke a gyorsvonati pótjegy-köteles vonat 30-119 perc közötti késése esetén a menetjegy árának 25 százaléka, 120 percet elérő vagy meghaladó késés esetén 5 százaléka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik