Belföld

Orbán elhúzott Bajnaitól

orbán viktor (orbán viktor, )
orbán viktor (orbán viktor, )

A miniszterelnök február óta jelentősen növelni tudta támogatóinak számát, míg Bajnai Gordon támogatottsága csökkenő tendenciát mutat – derül ki a Századvég áprilisban készített közvélemény-kutatásából.

A kutatóintézet mérésének eredményei szerint a felnőtt lakosság többsége, 54 százaléka Orbán Viktort látná szívesen 2014 után a miniszterelnöki székben, amennyiben csak a jelenlegi kormányfő és Bajnai Gordon közül választhatna. A válaszadók mintegy harmada (32 százaléka) voksolna Bajnai Gordonra.

Az összegzés kitér arra is, hogy a Századvég februári kutatásának eredményeivel összehasonlítva a jelenlegi miniszterelnököt támogatók tábora több mint 10 százalékponttal nőtt, míg Bajnai Gordoné kismértékben csökkent.

A válaszadók az összes, a közvélemény-kutatók által felsorolt pozitív tulajdonságot nagyobb arányban tulajdonították Orbán Viktornak, mint Bajnai Gordonnak. A legnagyobb különbség az erős vezető esetében volt látható: több mint háromszoros azon válaszadók aránya, akik szerint ez inkább a mai kormányfőre jellemző. A lakosság többsége (57 százaléka) inkább a jelenlegi miniszterelnökre tartja jellemzőnek, hogy hatékonyan dolgozik.

Többen voltak azok is, akik inkább Orbán Viktorra tartották igaznak, hogy törődik az emberekkel és betartja, amit ígér, mint akik szerint ezek a tulajdonságok inkább Bajnai Gordonra jellemzőek

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatását április 23–26. között végezte, amelynek során ezer, véletlenszerűen kiválasztott, felnőtt korú személyt kérdezett meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik