Belföld

Százmilliókkal kerülnek többe Orbán emberei, mint Bajnaié

orbán viktor (orbán viktor)
orbán viktor (orbán viktor)

Arra voltunk kíváncsiak, Bajnai Gordonék mennyit költöttek miniszterekre, államtitkárokra, szakállamtitkárokra, és hogy ehhez képest hogy áll Orbán Viktor, aki spórolást ígért. Nem jól.

2010-ben Orbán Viktor teljesen átalakította a kormányzati struktúrát, 13-ról 8-ra csökkentette a minisztériumok számát, a szakállamtitkárokat pedig tulajdonképpen átnevezte helyettes államtitkárrá, és eközben hangsúlyozta azt is, hogy kormánya összességében olcsóbb lesz, mint Bajnaié vagy Gyurcsányé.

„1990 óta sosem volt ilyen kevés minisztérium és miniszter, mint most” – büszkélkedett a miniszterelnök. Helyettese, Navracsics Tibor pedig úgy fogalmazott: a karcsúbb kormányzati struktúra az első lépés a bizalom visszaszerzése felé.

Kevesebb a miniszter, de…

A Hír24 kíváncsi volt, mennyire sikerült ezen az úton maradni, ezért elkérte a Bajnai-kormányban, illetve a második Orbán-kormányban szerepet vállaló államtitkárok, szakállamtitkárok, helyettes államtitkárok számát és fizetési adatait. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a Bajnai-kormányt illetően a 2010 februári adatokat, az Orbán-kormányt illetően pedig a 2013 áprilisi adatokat küldte át.

Bajnai idejében, tehát 2010-ben 15 miniszter dolgozott, fizetésük összesen havi 16,5 millió forintot tett ki. Orbán Viktornak 9 minisztere van (Semjén Zsolt is miniszter), fizetésük havi 10 millió forint. A különbség tehát itt még Orbán javára havi 6,5 millió forint, csakhogy az apparátus egyáltalán nem csak miniszterekből áll: Bajnai munkáját ezenkívül még 25 államtitkár és 54 szakállamtitkár segítette, akikre havonta összesen 72 millió forintot kellett költeni.


Fotó: Neményi Márton

Boldog-boldogtalan helyettes államtitkár Orbánék kormányában

Jelenleg az Orbán-kormányban 44 államtitkár és 72 (!) helyettes államtitkár dolgozik, havi illetményük pedig összesen 110 millió forint.

A különbség tetemes, havi 38 millió forint, ami még úgy is sok, ha levonjuk azt az 6,5 milliót, amit a minisztereken spóroltak meg Orbánék. Ha az egész évre vonatkoztatva nézzük a számokat, akkor még szembetűnőbb a költekezés, Orbán kormányzati struktúrája ugyanis éves szinten közel 400 millió forinttal kerül többe (egészen pontosan 378 millió forinttal), mint Bajnaié. És ez csak az államtitkári, helyettes- vagy szakállamtitkári szint.

Ha nem unjuk meg a szorzást, és valami igazán nagyot akarunk látni, akkor érdemes az egész ciklusra vetítve kiszámolni a spórolós túlköltést, ami így már 1,5 milliárd forint. Bár ez érzékeltetésnek nem rossz, azt is szükségesnek tartjuk megjegyezni, hogy a 1,5 milliárdos szám több okból sem pontos: egyrészt ezen a szinten folyamatos a cserélődés, bővülés, másrészt Bajnai csak egy évig kormányzott, így nem tudni, hogy például a második évben nem kezdett volna-e el ő is ugyanígy költekezni.

Ami ettől függetlenül elég jól látszik, hogy Orbánéknál nem lehet túl nehéz feljutni a helyettes államtitkári szintig. Ott van például a KIM, ahol a személyügyeket is egy külön helyettes államtitkár viszi. De ugyanez a helyzet a Miniszterelnökségen is, ahol helyettes államtitkárrá nevezték ki Orbán Viktor sajtósát, Havasi Bertalant, aki ma már “miniszterelnöki sajtóirodát vezető helyettes államtitkár”, vagy Kumin Ferencet, aki korábban a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztályát vezette, ma pedig már “nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkár”. Az utóbbi fél évben egyébként a kormányhonlap szerkesztője és a könyvelő is helyettes államtitkár lett a Miniszterelnökségen.

A kinevezés persze magasabb fizetéssel, és egy sor, igen jól hangzó juttatással is jár. Egy helyettes államtitkár havi bruttó 750-900 ezer forintot keres, a Miniszterelnökség főosztályvezetőinek többsége nem kap ennyi pénzt. A feladatokat tekintve nem tudjuk, mi a különbség -, a bér mellé pedig jár még személyes gépkocsihasználat, ideiglenes külföldi kiküldetés esetén költségtérítés és napidíj, vagy épp külföldi repülőutakon Európán belüli utazásnál turista repülőjegy.

A KIM szerint a drágább valójában olcsóbb

A KIM – feltehetően arra reagálva, hogy a második Orbán-kormány a vezetőket tekintve láthatóan többe kerül, mint Bajnaié – úgy árnyalta a képet, hogy „arányaiban” az állami vezetői létszám valójában csökkent, hiszen a Bajnai-kormányban 1 államtitkárra 2 szakállamtitkár jutott átlagban, jelenleg pedig 1,5 helyettes államtitkár jut egy államtitkárra.

„És annak ellenére, hogy az ellátandó feladat mennyisége nem lett kevesebb, a kisebb struktúrával, a feladat koncentrálásával lényegesen hatékonyabban, olcsóbban lehet az államot működtetni” – vélekedett a KIM. A fenti adatokból azonban nem egészen ez derül ki. Orbán Viktor egyébként első körben, tehát 2010-ben összesen 54 helyettes államtitkárt nevezett ki, tehát 3 év alatt 18 fővel emelkedett a létszám.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik