Belföld

Trafikvita: A PM fasisztázik, a Fidesz multizik, a Jobbik mutyizik

A Fidesz fasiszta fordulatáról értekezik blogján a Párbeszéd Magyarországért (PM) társadalompolitikai kabinetjének vezetője.

Erőss Gábor szociológusként azt elemzi, hogy a trafikpályázat miként illeszkedik „a Fidesz fasiszta fordulatába”. Az ellenzéki politikus külön hangsúlyozza, nem nácizmusról beszél, „hanem a fasizmus klasszikus – olasz, spanyol, portugál, Horthy-féle – korporatista formájáról. A feladat: a társadalom teljes behálózása, más szóval az önkényuralmi rendszer társadalmasítása”. Az ellenzéki politikus már azt is önleleplezőnek tartja, hogy a Fidesz “Nemzeti Együttműködés Rendszerének” (NER) nevezte a rezsimet.

Még a kemény diktatúrák sem bíznak mindent az elnyomásra, próbálják erősíteni társadalmi támogatottságukat. Ennek három legfőbb eszköze „a köznevelés, a kormánypropaganda és a hatalomhoz lojális társadalmi csoportok privilégiumokhoz juttatása”. Utóbbinak fokozatai – a demokráciától távolodó sorban – a jövedelemátrendezés, a vagyonhoz juttatás és az előjogok biztosítása – teszi hozzá.


Fotó: Berecz Valter

A Párbeszéd Magyarországért (PM) társadalompolitikai kabinetjének vezetője szerint „2014 hőse a viceházmester kései utódja, a trafikos lesz. A „nemzeti érzelmű” patikusok mindenütt ott lesznek, mindenkivel jóban lesznek. Az előjogokért cserébe önként együttműködők közé beállva a trafikos lesz a Fidesz helytartója, akinek “monopol-jogát, két és félszeres árrését az állampárt biztosítja”. Erőss Gábor arra számít, hogy cserébe ők dicsőítik majd a kampányban a kormányt.

MSZP: érvénytelenítsék a trafikpályázatok eredményét!

A szocialisták a trafikpályázatok eredményének érvénytelenítését követelik – közölte Mesterházy Attila. A pártelnök arra hivatkozott, hogy a dohánypiac újraosztása a korábban meghirdetett célokkal – a kis- és közepes vállalkozások támogatásával, a tartósan munkanélküliek álláshoz juttatásával – ellentétesen történt meg, 40 ezer család megélhetését veszi el, ráadásul jogorvoslati lehetőség nélkül.

Az MSZP-elnök hozzátette: a pályázatokon jelentős részben fideszes politikusok és barátaik érdekeltségei, illetve Fidesz-közeli cégek győztek. Kifogásolta azt is, hogy a Miniszterelnökséget vezető Lázár János pár nappal a pályázatok lezárulta után két és félszeresére növelné a dohányboltok profitlehetőségét. Mesterházy Attila a nyerteseknek azt üzente: ne tervezzenek hosszú távra, mert az MSZP 2014-es választási győzelme esetén el fogják veszíteni a koncessziós jogukat, a szocialisták ugyanis új, átlátható pályázatot írnak ki a trafikok üzemeltetésére.

Fidesz: a baloldal trafikügyben is a multik érdekeit képviseli

A Fidesz szóvivője szerint a trafikpályázatok eredményét kritizáló baloldal el akarja terelni a figyelmet “az ő valódi dohányügyükről”, ráadásul a dohányboltok esetében is a multicégek érdekeit képviselik. Zsigó Róbert úgy fogalmazott: a baloldal láthatóan nagy bajban van, mert állandóan dohánykérdésről beszél, holott “a valódi dohányügyről” kellene, arról, hogy “az alvilágtól a dohányt is elfogadták volna azért, hogy 2010-ben ne bukjanak meg a választásokon”. Szavai szerint a baloldal kezd erkölcsileg vállalhatatlanná válni.

A kormánypárt szóvivője szerint nyílt, törvényes folyamat alapján bírálták el a trafikpályázatokat. A korábbinál jóval kevesebb, 5-6 ezer trafik működik majd Magyarországon a jövőben, ami természetesen érdeksérelmekkel jár, ám ezzel 5-6 ezer családi vállalkozás kap lehetőséget üzemeltetésre, nem pedig multik. Ez természetesen a baloldalnak nem tetszik, ahogyan a bankadó vagy a rezsicsökkentés sem, hiszen ők nem az emberek vagy a kis- és középvállalkozások érdekeit képviselik, hanem a multikét – mondta.

Jobbik: Garantálja a bevételt baráti körének a Fidesz

A Jobbik szerint a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. nyerteseinek kiválasztása önmagában is felháborító volt, de azt a kormány még tudta fokozni. A dohánykereskedelem kaotikus állapotát kiváltó eredeti törvényjavaslat kezdeményezője, Lázár János ugyanis újabb módosító javaslattal élt, mely szerint a nyilvánvalóan bennfentesek által elnyert értékesítési jogosultság legalább 10 százalék garantált haszonnal lenne folytatható a jövőben.

“Tehát először a Fidesz szétosztott egy ötszázmilliárdos piacot a baráti körének, majd most két és félszeresére emeli ezen piac biztos bevételét.” További súlyos visszaéléseknek enged teret – ugyanakkor nem példa nélküli – a módosító javaslatnak azon rendelkezése, mely szerint az eredménytelenül pályáztatott 1417 kereskedelmi körzet tekintetében a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. az értékesítési jogosultságok folytatására “kijelölhet” erre alkalmas személyt.

Az alkalmas személy kijelölése mellett a zrt. újabb pályázat kiírására 3 éven belül nem köteles. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy törvényileg garantálnák a lehetőségét az egyébként nyilvánvalóan nemzeti vagyonnak tekintendő jogok pályázati eljárás nélküli ingyenes átengedésének.

A trafikbotrány egyre nagyobbnak tűnik. Mi is lelepleztünk már furcsaságokat 50 településen, Ön is segíthet bővíteni a listát itt.

Az FN24 véleményét pedig itt olvashatja. Érdemes. A blogger véleményét pedig a trafikos strómanokról itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik