Belföld

Kicsinek találja a trafikok hasznát Lázár János

Lázár János (Lázár János)
Lázár János (Lázár János)

Azt javasolja, emeljék két és félszeresére a nemzeti dohányboltok profitját.

Kapcsolódó cikkek

Lázár János egyéni képviselői indítványa szerint a „legkisebb kereskedelmi árrés a dohánytermék – adókkal nem csökkentett – kiskereskedelmi eladási árának 10 százaléka” lenne. Ez most mindössze 3-4 százalék körül van, vagyis 250 százalékos emelést szeretne. Mindezt rögtön azután, hogy kiderült, az ő barátja és számos más politikus szerezte meg az engedélyt húsz évre nemzeti dohányboltok üzemeltetésére.

A trafikpályázatoknál a legfontosabb elem az üzleti terv volt. Ha azt valaki az aktuális 4 százalékos árréssel készítette, akkor hátrányba kerülhetett azzal szemben, akik esetleg már 10 százalékkal számoltak. Lázár már februárban utalt erre a lehetőségre is – emlékeztet az Index. Lehet tehát, hogy többen az árrés nagysága miatt nem mutattak fel elég kedvező üzleti tervet. Ezt azonban nem tudhatjuk meg, mert a pályázati anyagok titkosak.

A fideszes politikus a tegnap benyújtott javaslatáról az MTI-nek elmondta azt is, hogy szigorodhat a dohánytermékek szponzorációja. Szerinte meg kell akadályozni, hogy a dohányipar egyes szereplői a kiskereskedőket kiszolgáltatott helyzetbe hozzák.

A javaslat – mint Lázár elmondta – egyértelművé teszi, hogy a dohánybolt célközönsége kizárólag a felnőtt lakosság lehet. A politikus nem fejtette ki, ez milyen szigorítást jelent a korábbi 18 éves korhatárhoz képes

A trafikmutyi egyre nagyobbnak tűnik. Mi is lelepleztünk már furcsaságokat 50 településen, Ön is segíthet bővíteni a listát itt.

Az Fn24 véleményét pedig itt olvashatja. Érdemes. A blogger véleményét pedig a trafikos strómanokról itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik