Belföld

Dohánybotrány balról, jobbról

dohányzás, cigi, cigaretta,  (dohányzás, )
dohányzás, cigi, cigaretta,  (dohányzás, )

Az MSZP „Fidesz-közeli dohánybárókat", a Fidesz alvilági dohányt emleget.

Az állami közbeszerzések és az állami földek után már az állami trafikokon is csak a „fideszes rokonok és haverok” nyernek – mondta Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő.  „A Fidesz azt ígérte, hogy a trafikok döntő többségét kismamáknak, rokkantnyugdíjasoknak adja, hogy a megélhetésüket segítse, ezzel szemben kijelenthetjük, hogy a Fidesz-közeli dohánybárók országa lettünk” – fogalmazott az ellenzéki politikus. Szerinte három év kétharmados Fidesz-kormányzás után világos, hogy az Orbán-kormány szegényebbé tette a magyar emberek 80 százalékát, a családok rosszabbul jártak az igazságtalan egykulcsos adórendszerrel. „Az emberek joggal kérdezik, hol a dohány, mert hogy náluk nincs, az biztos” – tette hozzá.

Burány Sándor a statisztikai hivatal adataira hivatkozva közölte: a boltok forgalma februárban ismét csökkent 2,3 százalékkal, ami azt mutatja, hogy a családok egyre kevesebbet tudnak saját megélhetésükre fordítani. Emellett az iparban minden második cég létszámleépítésre készül, ami pedig azt jelzi, hogy egyre több család kerül létbizonytalanságba.

A szocialista képviselő szerint az Orbán-kormány Európa legmagasabb áfáját vezette be, folyamatosan megszorító csomagokkal sokkolja az embereket, és kevesebb pénz jut oktatásra, egészségügyre, önkormányzatokra, kultúrára is. Közölte: kormányra kerülése esetén az MSZP igazságosabb adórendszert, növekedés- és beruházásbarát gazdaságpolitikát vezet be, valamint vállalja az élelmiszerárak csökkentését.

A Fidesz inkább az alvilági dohányról beszélne

A Fidesz szerint a baloldal azért kezdett „kétségbeesett vádaskodásba” a dohánykoncessziós pályázatokkal kapcsolatban, hogy elterelje a figyelmet a magyar belpolitika „egyik legdurvább botrányáról”, amely a baloldalt érinti. „Kiderült, hogy a baloldal – és köztük azok, akik ma jogállamról, demokráciáról papolnak, és újabbnál újabb lejárató hadjáratot indítanak Magyarország ellen – készek voltak az alvilággal is lepaktálni azért, hogy a 2010-es választásokat manipulálják és hatalmukat mentsék” – írta a Fidesz-frakció.

A nagyobbik kormánypárt országgyűlési frakciója emlékeztetett rá, hogy a Portik–Laborc-ügy jegyzőkönyveiből az is kiderül: az alvilág a „dohányt” se sajnálta a baloldali politikusok együttműködésére. A Fidesz szerint ez az igazi „dohánybotrány”, nem pedig az, hogy egy törvényes és nyílt pályázaton eddig több mint ötezer, a törvényi feltételeknek megfelelő és azt betartani kész magyar vállalkozó nyerte el a dohányárusítás jogát. Ennek köszönhetően ma Magyarországon – számos európai országhoz hasonlóan – állami monopóliumként, ellenőrzött keretek között működik a dohányáru kiskereskedelme – fűzték hozzá.

DK: nyilvánosságot!

A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hozza nyilvánosságra az összes dohánykoncessziós pályázatot és azok értékelését. Vadai Ágnes elnökségi tag azt mondta: a DK tagjait sokan keresték meg, akiket „lényegében egy tollvonással fosztottak meg” évtizedek óta folytatott munkájuktól.

Úgy vélte, „ennek az egész nemzeti dohányügynek” semmi köze a dohányzás elleni küzdelemhez – csak arra szolgál, hogy újraosszák a piacot, „méghozzá a fideszes rokonoknak, szomszédoknak, haveroknak, barátoknak”. A Demokratikus Koalíció várja a bejelentéseket, és jogi segítséget is ígér azoknak, akik elveszítették a munkájukat.

Vadai Ágnes jelezte, ha az NFM nem teszi nyilvánossá a pályázatokat, akkor ő – országgyűlési képviselőként – betekint azokba. A DK „a 2014-es kormányváltást követően” ezt az ügyet is felül kívánja vizsgálni, ahogy a „földmutyit” is – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik