Belföld

Politikusok és rokonaik a dohánybiznisz nyertesei között

dohanyzas(960x640).jpg (dohányzás)
dohanyzas(960x640).jpg (dohányzás)

Az Index átbogarászta az átbogarászhatatlannak tűnő listát, és talált is sok érdekességet.

A kormány azzal az indokkal tette monopóliummá a dohánykereskedelmet, hogy családi vállalkozásoknak, munkanélkülieknek, gyedről visszatérő édesanyáknak és nagycsaládosoknak hosszú távra megélhetést biztosítson. Ezzel szemben a hétfőn nyilvánosságra hozott adatok szerint a trafiküzemeltetési jogokat sok esetben politika- és CBA-közeli családok nyerték el, a nagyvárosokban sok üzlet néhány vállalkozó kezében összpontosulhat – írja az Index.

A lap úgy jutott erre a következtetésre, hogy átnézte azt a listát, amit kedden hoztak nyilvánosságra, és ami a trafiküzemeltetési jogokat elnyerő személyek nevét is tartalmazza. A lista rendkívül terjedelmes, több száz név található rajta, és bár a beazonosítás így elég nehéz, a lap mégis felfedezett néhány érdekes nevet.

Trafiküzemeltetési jogot nyert például a V. kerületben Csetényi Csaba és Krskó Tibor, akik a Cigar Tower tulajdonosai, valamint Csetényi testvére, Zsuzsanna. Csetényi Rogán Antal V. kerületi polgármester társasházi szomszédja, és Krskó Tiborral közösen annak a Hamu és Gyémánt Kft.-nek a tulajdonosa, amely nemrég az önkormányzat 120 milliós kommunikációs tenderét megnyerte.

CBA mindenütt

Rajtuk kívül Rogán kerületében koncessziós jogot nyert Borosi Zoltán is, aki minden jel szerint a rendszerváltás időszakában a CBA-vezér Baldauf László üzlettársa volt, majd a CBA-Baldauf Kft. ügyvezető igazgatója lett.

Ezen felül koncessziós jogot nyert a III., illetve a XII. kerületben Breier Lászlóné is, akivel kapcsolatban valószínűsíthető, hogy a szintén CBA-igazgatósági tag Breier László felesége. Az Index szerint a CBA tíz igazgatósági tagjából hatan személyesen saját maguk nyithatnak boltot, összesen 17-et, és további 16 olyan bolt lesz, amelyek tulajdonosairól nagy valószínűséggel kimondható, hogy a CBA igazgatósági tagjainak közeli hozzátartozói.

Politikusok és rokonaik

További érdekesség, hogy a fonyódi polgármester 19 éves fia, Hídvégi Bence is nyert. Algyőn a város három trafikjából kettőt Herczeg Józsefné kaphatott meg, a polgármestert Herczeg Józsefnek hívják.

Eged István, a Heves megyei Pétervására Fidesz–KDNP-s polgármesterének neve is meglepően sokszor tűnt fel a listán (már ha ez a név valóban a polgármestert takarja), de Mondok József, Izsák polgármestere is nyert pályázatával – írja a lap.

A koncessziós jogokat illetően nemcsak a polgármesterek voltak sikeresek, az Index szerint néhány képviselő-testületi tag is eredményesen pályázott. Gárdonyban Derecskei Gábor, a város képviselő-testületének független tagja nyert, míg Nagykanizsán Jerausek István Péter Fidesz–KDNP-s képviselő szerzett két trafikra is engedélyt, Nyíregyházán pedig Czomba Csaba, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke.

Mindezek után a kérdés már csak az: te is láttál ismerős nevet a listán? Fent van a polgármester lánya, felesége, anyukája, esetleg a helyi Fidesz, MSZP stb. valamelyik tagjának a rokona, üzlettársa? Ha igen, írj az info@24.hu e-mail címre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik