Belföld

Az RTL emberei estek Orbánnak

A csütörtökön utcára kerülő Heti Válaszban az EPP-elnök azt mondja, hamisak a Fidesz lehetséges kizárásáról szóló híradások.

Az RTL Klubot is birtokló Bertelsmann sajtókonszern „veteránjai” alkotják a Fidesz-kritikus tábort az Európai Néppártban – írja címlapsztorijában a hetilap, amelynek Wilfried Martens EPP-elnök azt mondta: minden hír a Fidesz lehetséges kizárásról teljesen hamis. „A tagsággal kapcsolatos döntések a Néppárt és nem európai parlamenti frakciója hatáskörébe tartoznak. Ezért a képviselőcsoport tagjai nem is tárgyalhattak a Fidesz eltávolításáról.”

A volt belga miniszterelnököt, az Európai Néppárt (EPP) elnökét az újság azért kereste meg, hogy a legilletékesebbtől érdeklődjön, valóban felvetődött-e a Fidesz kitessékelése a jobbközép pártokat tömörítő formációból. „A magyar kormányfő most is világosan kijelentette, ha a magyar Alaptörvény néhány eleme ellentétes az EU-joggal, az Európai Bizottság ajánlásaival időben és megfelelő módon lépni fog” – mondta Martens a negyedik alkotmánymódosítással kapcsolatos forgatókönyvekről. Szerinte a Néppárt európai parlamenti frakciója szilárdan a Fidesz mellett áll, nem a magyar ügy ismételt előkerülése, hanem a politikai ellenfelek által terjesztett tévinformációk miatt van egyfajta fásultság brüsszeli képviselőik között.

A hetilap honlapján megjelent beharangozó azt ígéri, az Európai Néppárt belső viszonyairól szóló csütörtöki cikkéből kiderül: sokszor valóban gazdasági érdekek is felsejlenek a magyar kormánypárttal szembeni ellenérzések mögött. Az 1980 óta európai parlamenti képviselő Elmar Brok korábban még magyarországi Fidesz-rendezvényeken is megjelent, mostanában mégis ő Magyarország egyik legerőteljesebb kritikusa a Néppártban.

A hetilap szerint ez talán nem teljesen független attól, hogy a külügyi bizottság befolyásos elnöke 2011-ig a Bertelsmann sajtókonszern alkalmazottja volt, a német lapok rendszeresen a vállalat lobbistájaként emlegetik. Márpedig a honi médiapiaci változások egyik vesztese az RTL Klubot tulajdonló német médiamamut, amely például a fizetős politikai hirdetések tilalma miatt a jövő tavaszi választási kampányban vélhetően milliárdos összegtől esik el.

A hetilap szerint Viviane Reding kabinetfőnöke, Martin Selmayr is Bertelsmann-veterán. Kilenc éve a cégcsoport kormányzati kapcsolatokért felelős alelnöki posztját cserélte az európai köz szolgálatára, és korábban több közös tanulmányt is jegyzett Brokkal. Reding emberét megilleti a figyelem, mert a sajtó őt vélte felfedezni a Fidesz kizárásról szóló álhír mögött – teszi hozzá a Heti Válasz.

A miniszterelnök korábban a közrádióban maga is azt mondta, hogy azért támadják az unióban Magyarországot, hogy nyomás alatt tartsák, eltérítsék a kormányt irányvonalától. Orbán Viktor szerint a kabinet folyamatosan azt kéri, hogy „ha bajuk van, méltóztassanak megjelölni”, amit kifogásolnak, konkrétumról azonban sosem beszélnek, „amit mondanak, az inkább a vicces kategóriába tartozik”. A kormányfő immár sokadszor magyarázta mindezt azzal, hogy azért tartják nyomás alatt Magyarországot, mert „rálépett a nagy cégeik lábára”, most például a rezsicsökkentéssel, vagyis az egész ügy „egyszerű pénzharc”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik