Nagyvilág

Orbán kiakasztotta a néppártot

orbán viktor (orbán viktor)
orbán viktor (orbán viktor)

Az Új Magyar Szó informátora szerint az Európai Néppárt frakciójának fele ellenzi a Fidesz politikáját.

Csütörtökön négyszemközt is tárgyalt a Fidesz helyzetéről Joseph Daul, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának elnöke és Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa – erősítette meg a hét végén a Romániában szerkesztett Új Magyar Szónak egy neve elhallgatását kérő brüsszeli forrás.

A Reding közvetlen munkatársai közé tartozó informátor elmondta, a Fidesz néppárti jövőjét kétségbe vonó beszélgetést Joseph Daul kezdeményezte, akit a lengyel néppártiaktól kapott hírek aggasztanak. Eszerint a Fidesz tapogatózó tárgyalásokat folytat az Európai Konzervatívok és Reformerek (ERC) frakciójával.

Fotó: Northfoto

A Reding környezetébe tartozó eurokrata többször is nyomatékosította: semmi sincs eldöntve, a Fidesz továbbra is teljes jogú, megbecsült tagja az EPP-nek, de az alakulaton belül egyre nő azoknak a száma, akiket aggasztanak a magyarországi fejlemények. „Azt mondanám, hogy az európai parlamenti EPP-frakción belül 50-50 százalékra tehető a Fidesz politikáját ellenzők és támogatók aránya, viszont a teljes EPP-n belül ez az arány 70-30 százalékra romlik a Fidesz szempontjából” – tette hozzá.

Végül reményét fejezte ki, hogy Orbán Viktor és pártja jobb belátásra tér, és ezen a héten olyan állásponttal jelenik meg Brüsszelben a magyar alkotmánymódosítással kapcsolatban, ami megnyugtatja a kedélyeket. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság kedden, az Európai Parlament szerdán, az Európai Néppárt pedig csütörtökön is napirendre veszi a magyarországi helyzetet. „Nagyon aggasztanak a fejlemények, a bizottság jelenleg a ciprusi és a magyarországi helyzetet kezeli kiemelt figyelemmel” – mondta Viviane Reding munkatársa a lapnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik