Belföld

Fodrászhoz és sóbarlangba is ingyen mehetnek a rászorulók

Már több mint 150 üzlet csatlakozott az „Adj egyet ajándékba!" mozgalomhoz. A paletta elképesztően színes.

Külföldi példa alapján nemrégiben itthon is elindult az Adj +1-et ajándékba! mozgalom a rászorulók segítésére. Az akció lényege, hogy az adományozó nem pénzt ad, hanem bármi mást: ruhát, kávét, szolgáltatást. A dolog országonként változó kínálattal működik.

Magyarországon mindenféle szolgáltatási területen lehet adományozni. A csatlakozni kívánó cégek jelentkezését az  adjegyetajandekba@gmail.com címen várják, magánszemélyek pedig azokban az üzletekben tudnak segíteni, ahol látják a mozgalom logóját. A szervezők a Hír24-nek elmondták, mára már 150 hely csatlakozott a kezdeményezéshez. A listán a kávézók mellett fodrászatokat, színházakat, állateledelboltokat, továbbá egy kutyakozmetikát és egy sóbarlangot is találtunk.

A szervezők örömmel tapasztalták, hogy az élet igazolta a reményeiket: szükségtelen szórólapokkal kampányolniuk, ugyanis a rászorulók körében szájhagyomány útján terjed a hír.

Ezt tedd, ha Te is segíteni akarsz!

Ha szeretnél adományozni, a dolgod csak annyi, hogy bemész egy kijelölt üzletbe, és a saját fogyasztásod mellett egy vagy több „felfüggesztett” terméket, szolgáltatást is kifizetsz. Ez egy külön listára kerül. Amikor egy rászoruló érkezik a helyre, akkor csak annyit kell kérdeznie, van-e számára egy felfüggesztett kávé vagy bármi más. Ha igen, akkor a listán szereplő termékekből vagy szolgáltatásokból kaphat egyet – ingyen.

A szervezők szerint a szolgáltató szempontjából a legjobb, ha a kifizetett ajándék blokkját egy üvegedényben, jól látható helyre teszik. Így a rászoruló látja a lehetőséget, és elkerülheti a kínos elutasítást. De a megoldás az adakozási kedv szempontjából is hasznos: ha az emberek látják, hogy üres az edény, az arra sarkallhatja őket, hogy tegyenek bele valamit. Ha pedig azt látják, hogy mások már adtak, akkor követik a nagyvonalú példát.

A mozgalom Facebook-oldalát ezen a linken, a már csatlakozott üzletek listáján pedig ezen a linken nézheted meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik