Belföld

Győrben 27 fok – Pénteken kisebb hidegfront érkezik

Péntek délután kisebb hidegfront éri el Győrt, záporra, zivatarra kell készülni. Csütörtökön 27 fokot is mértek a megyeszékhelyen.

E szerint pénteken helyenként északnyugaton lehet számítani záporesőre, de másutt továbbra is alapvetően derült vagy gyengén felhős, napos, száraz idő ígérkezik. A déli óráktól az északnyugati országrészben a szél északira fordul, megélénkül, néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet nagyrészt 3-10 Celsius-fok között alakul, de a fagyzugokban ennél néhány fokkal hidegebb, a Nyugat-Dunántúlon pedig enyhébb időjárás valószínű. A legmagasabb hőmérséklet általában 19 és 24 fok között, északnyugaton néhol kevéssel ez alatt várható.

Szombaton és vasárnap a minimumhőmérséklet 6 és 11, a maximumhőmérséklet 17 és 22 fok között alakul.

Szombaton északnyugaton többször, másutt csak időnként növekszik meg a felhőzet, de az ország nagy részén sok lesz a napsütés. Északon, északnyugaton néhol záporra is számítani lehet. Az északnyugati és északkeleti országrészben helyenként erős lesz az északi szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. Vasárnap is több órára kisüt a nap, de helyenként továbbra is lehetnek záporok. Északkeleten néhol megerősödhet a szél – olvasható az előrejelzésben.

A Cseh Hidrometeorológiai Intézet (CHMÚ) jelentése szerint kora délután az ország területén működő mérőállomások 95 százaléka az utóbbi száz év legmagasabb hőmérsékleteit mérte.

A legmelegebb Prágában és Közép-Csehországban volt, ahol a hőmérő higanyszála mindenütt túllépte a 25 Celsius-fokot. A rekordot 28,6 Celsius fokkal Dobrichovicében mérték. Prága központjában 28,5 fok volt. E két helyen 7,5 illetve 1,5 fokkal dőlt meg az utóbbi száz év rekordja.

Az Időkép adatai szerint Győrben 26-27 fokot is mértek a délutáni órákban.

Rendkívüli melegek voltak Észak-Csehországban is. Doksanyban 28,2, míg Teplicében 26,9 fokot mértek. Valamivel hidegebb volt az idő Morvaországban, de ott is 24-25 Celsius-fok körül mozogtak a mért értékek.

Néhány helyen több mint 20 Celsius-fokos eltérés volt a múlt heti értékekhez képest. A nyugat-csehországi Kvilda településen a múlt hét elején még mínusz 19,1 Celsius-fok volt, míg csütörtökön 3 fok volt a napi csúcshőmérséklet.

Mindezek ellenére több hegyvidéki üdülőközpont még a hét végére is kitűnő sízési körülményeket és havat jelent. A cseh-lengyel határon fekvő Jeseníky-hegység Ovcárna nevű központjában például csütörtökön is 190 centiméteres volt a hóréteg, s az egyébként kellemes időjárás szép hétvégét ígér.

A CHMÚ közleménye szerint ugyanakkor az idei tavasz első két hetének átlaghőmérséklete -1 fok volt, ami az utóbbi száz év leghidegebb tavaszkezdetét jelenti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!