Belföld

Megmaradt a miniszteri mentelem

Balog Zoltán (Balog Zoltán)
Balog Zoltán (Balog Zoltán)

Nem adnák Balogot. A Pesti Központi Kerületi Bíróság kérése dacára nem függesztenék fel a miniszter mentelmi jogát.

A képviselőt a Magyarok Világszövetségének egyik tagja jelentette fel becsületsértésért. Balog Zoltán mint miniszterjelölt az Országgyűlés Kulturális Bizottsága előtti meghallgatásán 2012. május 8-án képviselői kérdésre reagálva olyan kifejezést használt, amely sérti a Magyarok Világszövetségének becsületét.

A mentelmi bizottság az ügyet a 2013. április 16-án tárgyalta. Balog hivatali elfoglaltsága miatt nem ment el, a testület hatáskör hiányában nem foglalkozott a cselekmény büntetőjogi értékelésével. „A magánvádas ügyekben követett mentelmi jogot töretlenül fenntartó gyakorlata a mentelmi jog célját, az Országgyűlés, illetve a képviselők zavartalan munkavégzését kívánja biztosítani” – írta határozati javaslatában Rubovszky György, a testület elnöke, és az ügy eladója.

Korábban ugyanezért már összeült egyszer a mentelmi bizottság. Az ügyet november 13-i ülésén is tárgyalta, az ülésen a miniszter hivatali elfoglaltsága miatt akkor sem vett részt, erről akkor is írásban tájékoztatta a bizottság elnökét, Rubovszky Györgyöt. A testület hatáskör hiányában akkor sem foglalkozott a cselekmény büntetőjogi értékelésével.

Előzőleg az MVSZ elnöksége felszólította Balog Zoltánt, hogy távozzon a közéletből, amiért azt mondta: „A Magyarok Világszövetségét, azt a bűnbarlangot soha nem fogjuk támogatni, amíg én miniszter vagy államtitkár leszek, vagy szavazatommal ezt meg tudom akadályozni.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyarok Világszövetségének tagjait később arra emlékeztette, hogy a Fővárosi Ítélőtábla 2011 novemberében hozott jogerős döntésében kimondta, majdnem négy éve nincs törvényes vezetése a jobb sorsra érdemes szervezetnek, de Balog kijelentése csak az illegitim vezetőknek és a világszövetséghez méltatlan magatartásuknak szólt.

Korábban a Magyarok Világszövetsége nehezményezte azt is, hogy az Orbán-kormány elfelejtette meghívni a Magyar Állandó Értekezletre, noha annak egyik alapító tagja. A Magyarok Világszövetsége szerint „ilyen jogtiprásra még a Gyurcsány-kormány sem vetemedett”, Patrubány Miklós elnök pedig a miniszterelnök beavatkozását sürgette.

Szaniszló-ügy: ha Balog nem, az MVSZ igen

A Magyarok Világszövetsége április 26-án, küldöttgyűlése nyitónapján emlékezik meg „a hunok és magyarok világtörténelmet író nagy alakjáról”. Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke délután 5 órakor adja át a dr. Hegedűs Loránt püspök részére posztumusz, valamint Szaniszló Ferenc újságíró részére odaítélt „A Magyar Nemzetért” érdemérmeket. Ezt követően, 18 órától Szörényi Levente Attila, Isten kardja címmel tart előadást – emlékeztet honlapján a műsorvezetőt foglalkoztató Echo Tv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik