Belföld

Személyi edzőt kapnak a tanárok

tanár (tanár, oktatás, )
tanár (tanár, oktatás, )

Miközben Balog Zoltán pedagóguselbocsátásokról beszél, államtitkára bejelentette a milliárdos szaktanácsadói programot.

Csaknem egymilliárd forintos program indul pedagógiai szaktanácsadói képzésre – jelentette be Hoffmann Rózsa. Mint mondta: felgyorsult a köznevelés megújítása, és az átalakítások részeként „újjáélesztik” a szaktanácsadói szolgáltató rendszert. Szeptembertől az új Nemzeti alaptanterv szerint kezdődik meg a tanítás – hangsúlyozta a köznevelési államtitkár, hozzátéve: az új típusú szaktanácsadói szolgáltatások fontos eleme a pedagógusok munkájának támogatása.

Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója személyi trénerhez hasonlította a leendő szaktanácsadókat, akik segítik a pedagógusokat a mindennapos munkában. A most mintegy 17-18 ezer szaktanácsadói látogatást magában foglaló, csaknem egymilliárd forint értékű „pilot programot” az OFI közbeszerzés keretében bonyolítja le. A program keretében 800 szaktanácsadó-jelölt képzése valósulhat meg.

A jelentkezéseket szerdától várják, a résztvevők a program során április 15. és augusztus 31. között szaktanácsadói tevékenységre felkészítő képzésben részesülnek, a részvétel ingyenes.

Hoffmann szólt arról, hogy a projekt alapján új továbbképzési rendszerben gondolkodnak, és az eddigi „kínálatvezérelt” továbbképzési rendszert át szeretnék alakítani „keresletvezéreltté”, azaz olyan képzéseket javasolnak, amelyek a pedagógusok életpályamodellben való jobb teljesítését teszik lehetővé. Az érintettek jövőre vagy órakedvezményt, vagy külön díjazást kapnak a szaktanácsadói munkáért, ennek összegét most kalkulálják – fűzte hozzá.

Tény: lesznek elbocsátások

A köznevelés megújítása hétfőn is téma volt a parlament oktatási bizottságában, ahol Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter már kész tényként beszélt a pedagógusok elbocsátásáról, továbbá arról, hogy már készülnek a szerződések, amelyek aláírásával a pedagógus tagja lesz a Nemzeti Pedagógus Karnak, s amely feljogosítja őt, hogy belépjen a pedagógus-életpályamodellbe. A PDSZ ezzel kapcsolatban kiadott közleménye szerint a mai napig nincs információ arról, hogy hány pedagógust bocsátanak el. „Parragh László – az oktatás legújabb erősembere – már több ezer pedagógus elbocsátásáról beszél, miközben megdicséri a kormányt, hogy milyen ügyesen teljesítik elvárásait…” – írja Mendrey László.

A szakszervezeti vezető arra is figyelmeztet, hogy eddig nem esett szó semmiféle szerződésről az életpályamodell kapcsán. Nem tisztázott az elképzelés egyetlen pontja sem, mint ahogy a Nemzeti Pedagógus Karról sem volt semmiféle egyeztetés. Mendrey László azt is kifogásolja, hogy az emberi erőforrások minisztere folyamatosan csúsztat a szakszervezetek és a pedagógustársadalom létszámával kapcsolatban.

A januári megállapodást aláíró öt szakszervezeti vezető által jegyzett tagság ugyanis nem fedi le a pedagógus társadalom 90 százalékát. A közoktatásban dolgozók szervezettsége szakszervezeti téren – sajnos – nem éri el az 50 százalékot – jegyzi meg a sztrájkra készülő PDSZ elnöke.

A sztrájk nem helyes, a kötelező tesióra helyes

Hoffmann Rózsa kedden arról is beszélt, hogy szerinte az oktatásban nem helyes út a sztrájk. Mint mondta, a pedagógusok nagy többsége úgy látja, hogy a munkabeszüntetésnek nincs értelme, jogosultsága, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az a szakszervezet, amelyik úgy gondolja, hogy sztrájkolni kell, „mert szörnyű dolgok történnek”.

A köznevelésért felelős államtitkár kérdésre kijelentette: az ismert hiányosságok ellenére vállalni kellett a mindennapos testnevelés bevezetését. Egy, az MTI birtokába került, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által jóváhagyott dokumentum szerint a nagyobb arányú, felmenő rendszerű bevezetés során is problémák mutatkoznak majd az infrastruktúra (nem csupán a tornaterem, hanem a higiéniás körülmények) tekintetében és a pedagógusellátásban is.

A következő tanévben a 2011/12-es alapállapothoz képest már országosan mintegy heti 60 ezer tanóratöbblettel kell számolni, ami – feltéve, hogy a mostani tanév 30 ezer többletórája továbbra is megoldható a jelenlegi finanszírozási keretek között – a következő tanévtől heti 30 ezer, többletfinanszírozást igénylő tanórát, a jelenlegi és várható munkaidő-számítási paraméterek mellett mintegy 1350 teljes pedagógus-álláshelyet jelent.

A mindennapos testnevelést az iskolai nevelés-oktatás első, ötödik, kilencedik évfolyamán 2012. szeptember 1-jével kezdődően felmenő rendszerben kell megszervezni. Ezeken az évfolyamokon a helyi tantervbe legalább heti öt testnevelésórát kell beépíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik