Belföld

Lakásvásárláskor ennyi illetéket kel fizetni

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 04. 18. 15:40

A földhivatalhoz az idén benyújtott szerződések esetén már az Illetéktörvény 2013.január 1-jétől hatályos szabályait kell alkalmazni.

Jelentős változás történt a lakások után fizetendő visszterhes vagyonátruházási illetékkörében. Megszűnt a korábbi kedvezményes 2%-os illetékkulcs, azaz lakástulajdon, illetvelakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog szerzése esetén is az általános 4%-oskulccsal kell illetéket fizetni -tudta meg a Szeged24 a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságán.

Módosult az első lakásszerzők kedvezményére vonatkozó szabályozás is. A 35. életévét benem töltött fiatalok az első lakástulajdonuk, vagy tulajdoni hányaduk megszerzése esetén az egyébként fizetendő illeték 50%-áig terjedő kedvezményre jogosultak, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke a 15.000.000 forintot nem haladja meg. Például egy 12.000.000Ft forgalmi értékű lakás ½-ed tulajdoni hányadának vásárlása esetén a fizetendő illeték6.000.000 Ft után 4%, azaz 240.000 Ft, ami az első lakáshoz jutók illetékkedvezményénekérvényesítése után 120.000 Ft-ra csökken.

Módosultak továbbá a cserére és az ún. „cserét pótló vételre” vonatkozó szabályok is.Lakástulajdon magánszemély általi cseréje, illetve olyan vásárlása esetén, amelynél az adózóa másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző, vagy azt követő egy éven belül eladja, mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól, amennyiben a szerzett lakástulajdon forgalmi értéke kisebb az elcserélt, vagy eladott lakástulajdon forgalmi értékénél. Ez a gyakorlatban azt jelenti, ha valaki például eladja 8 millió forint forgalmi értékű lakását, és egy éven belül vesz egy 6 millió forint forgalmi értékűt helyette, akkor teljes egészében mentesül az illetékfizetésalól.

Ezzel a témával kapcsolatosan bővebb, teljes körű tájékoztatás érhető el a NAVhonlapján, „Az illetéktörvény szabályainak főbb változásai” című tájékoztatóból.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.